«Οχι» στην έκδοση στην Τουρκία του Κούρδου που συνελήφθη για τρομοκρατία

«Οχι» στην έκδοση του Κούρδου Μεχμέτ Ντογκάν στην Τουρκία είπε η ελληνική δικαιοσύνη, κάνοντας δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως Ευσταθίας Καπαγιάννη.
Το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών απέρριψε το τουρκικό αίτημα για τον πρώτο από τους 9 Τούρκους, κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι είχαν συλληφθεί για τρομοκρατία στην Καλλιθέα και στον Νέο Κόσμο, λίγο πριν από την επίσκεψη του Ερντογάν στην χώρα μας. 
Η εισαγγελική λειτουργός στην αγόρευση της τόνισε ότι έχει ήδη αναγνωριστεί στο πρόσωπο του Ντογκάν η ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα από την Γαλλία.

«Προέκυψε απο την προσκομιζόμενη απόφαση και τα ταξιδιωτικά του έγγραφα ότι στο προσωπό του υπάρχει το καθεστώς της συνθήκης της Γενεύης του 1951, καθώς ήδη η Γαλλία τον έχει ηδη αναγνωρίσει ως πρόσφυγα. Η  συνθηκη η οποία υπερισχύει τόσο του Συνταγματός μας όσο και των υποχρεώσεων της Ελλάδας για την έκδοση. Συνεπώς δεν επιτρέπεται η επαναπροώθηση στην Τουρκία για την οποία έχει ήδη κριθεί ότι κινδυνεύει η ζωή του και θα υποστεί βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχειριση.

Επιπλέον αποδείχτηκε απο την ακροαματική διαδικασία ότι οι διώξεις που υπέστη στη χώρα του πιθανολογειται πως  έγιναν για τα πολιτικά και φυλετικά του φρονήματα. Αν εκδοθεί υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική του ακεραιότητα και τη ζωή του». 

Την ερχόμενη Τρίτη ενωπιον του συμβουλίου εφετών θα συζητηθεί το αίτημα έκδοσης για τον δεύτερο από τους 9 εκζητούμενους. 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here