Ντιμιτρόφ: «Κατανοώ τους Έλληνες που θέλουν να λέγονται Μακεδόνες, αλλά κανείς δεν θα μας αρνηθεί το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες»

Προκλητικός εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της fYROM, Νίκολα Ντιμιτρόφ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Nίμιτς. Είπε συγκεκριμένα:

«Κατανοούμε ότι κάποιοι πολίτες στην Ελλάδα αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, θέλουν να ονομάζονται κι αυτοί Μακεδόνες, όμως ούτε οι Έλληνες ούτε κανείς άλλος στην Ευρώπη του 21ου αιώνα μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμά μας να είμαστε Μακεδόνες και να μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα, ειναι μια αναγνωρισμενη γλώσσα μέρος μίας σλαβικής ομάδας γλωσσών»

Είπε επίσης:

« Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως για αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση» είπε, μεμφόμενος έμμεσα είτε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών είτε Σκοπιανούς πολιτικούς που βλέπει ως αντιπάλους του στην εσωτερική πολιτικη αρένα, ίσως και σε μια προσπάθεια, αν δεν εξευρεθεί λύση, να αποποιηθεί πιο εύκολα των ευθυνών.

«Συζητήσαμε ιδέες που παρουσίασε ο κ.Νίμιτς στη Νέα Υόρκη», συμπλήρωσε «Του είπα ότι υπάρχουν ιδέες που δεν είναι κακές, αλλά υπάρχουν ιδέες που δεν είναι καλές και προκαλούν ανησυχίες …»

Τι είπε ο Νίμιτς για κινδύνους

«Είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ σήμερα. Το έχω κάνει αυτό επί πολλά χρόνια. Είχαμε ελπίδες τα προηγούμενα χρόνια, αλλά για τον έναν ή το άλλον λόγο δεν προχώρησε το ζήτημα. Τώρα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Και στις δύο χώρες υπάρχουν ηγεσίες που ειλικρινά θέλουν συμφωνία, αλλά υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι που τώρα είναι η ώρα για να βρούμε λύση» ανέφερε ο Αμερικανός ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

Ο κ. Νίμιτς επέσεισε μια σειρά κινδύνους μιλώντας για τραγωδία αν περάσουν άλλα 20 χρόνια χωρίς λύση.

«Υπάρχουν κίνδυνοι στο μέλλον αν δεν κάνουμε κάτι τώρα. Ο χρόνος δεν σταματάει. Είναι αβέβαιο το μέλλον. Εχουμε κάνει πρόοδο, πρέπει να βρούμε λύση τώρα. Ποιος ξέρει τι θα συμβεί σε έναν χρόνο, σε δύο χρόνια, σε τρία χρόνια, σε 20 χρόνια αν εξακολουθούμε να συζητάμε αυτό το θέμα. Θα είναι πραγματική τραγωδία για την περιοχή αν περάσουν άλλα 20 χρόνια και δεν έχουμε λύσει το ζήτημα. Ακουσα πολλές απόψεις και προβληματισμούς, αλλά για το καλό όλων των ανθρώπων της περιοχής και ειδικά των νέων, το θέμα πρέπει να λυθεί τώρα, να το αφήσουμε πίσω μας και οι άνθρωποι να ασχοληθούν με τα σημαντικά πράγματα στη ζωή τους. Είμαι αισιόδοξος γιατί οι ηγεσίες και των δύο χωρών δουλεύουν σκληρά για την εξεύρεση λύσης».

Ποιος ειναι ο Νικολά Ντιμιτρόφ

Ειναι 46 ετών και έχει μια κόρη. Σπούδασε Νομικά και Διεθές Δίκαιο.  Ο ίδιος είχε πολιτικη και «διεθνιστική» ανατροφή που πάντως τον επηρέασε βαθύτατα. Ο πατέρας του Ντιμιτρι Ντιμιτρόφ ασχολήθηκε με τη φιλοσοφία και τη συγγραφή. Δουλεψε ως δάσκαλος για να φτάσει να γινει  όμως διπλωμάτης στη Μόσχα και υπουργός Παιδείας. Θεωρείται ότι ήταν  σε γενικές γραμμές βουλγαρόφιλος και φέρεται να δήλωνε παλιά ότι η σημερινή περιοχή της fYROM «αποβουλγαροποιήθηκε».

Ο πατέρας του Νιμιτρόφ είχε γεννηθεί το 1937 στην Ελλάδα (κοντά στην Αριδαία) και ήταν μεταξύ των περίπου 20.000 παιδιών που κατά τον εμφύλιο βρέθηκαν στο «ανατολικό μπλοκ». Από αυτά τα παιδιά, τα μισά ήταν Ελληνόπουλα. Ο ίδιος γράφει στα βουλγαρικά -άγνωστο ποια ήταν η μητρική του γλώσσα. Εγινε υπουργός Παιδείας το 1998 στην κυβέρνηση του Γκιοργκιέφσκι και μετέπειτα τοποθετήθηκε πρεσβευτής στη Μόσχα.

Ο γιος ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1996 στο Υπουργείο Εξωτερικών ως  νομικός σύμβουλος στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Το 2002 διορίστηκε πρεσβευτής της πΓΔΜ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην ηλικία των 32 ετών, ήταν ο νεότερος πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί  το 2004, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν την πΓΔΜ  ως Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Εκπροσώπησε τη χώρα του στις διαπραγματεύσεις για τη διαφωνία στο ζήτημα της ονομασίας μεταξύ πΓΔΜ και την Ελλάδα, και ήταν ο νόμιμος εκπρόσωπος της πΓΔΜ στη δίκη ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης κατά της Ελλάδα «για παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας». 

Το 2009, ο Ντιμιτρόφ τοποθετήθηκε  πρεσβευτής της πΓΔΜ στην Ολλανδία. Το 2013 όταν τελείωσε η θητεία του στην Ολλανδία, δεν μετατέθηκε στη Γερμανία όπως περίμενε. Εναν χρόνο αργότερα του προτάθηκε να  αναλάβει πρεσβευτής της πΓΔΜ στη Ρωσία αλλά αρνηθηκε. Συνέχισε την καριέρα του σε διεθνή φορέα της Χάγης περιμένοντας ουσιαστικά ένα «ζωτικό πολιτικο πόστο», το οποίο τελικά και βρέθηκε 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here