Ποινολόγιο σε εργαζόμενους επιβάλλει ξενοδοχείο στην Κω: 30 ευρώ θα στοιχίζει στην καμαριέρα, το παράπονο πελάτη

Συνθήκες εργασιακής γαλέρας επιβάλλει  στους υπαλλήλους του ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Κω με την θέσπιση ποινολόγιου για όσους παραβιάζουν τους κανόνες που θέτει η επιχείρηση!

Η κατάπτυστη ατομική σύμβαση που καλούνται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι για να προσληφθούν προβλέπει χρηματικά πρόστιμα.

Συγκεριμένα, εάν υπάρχουν παράπονα από πελάτες για την καθαριότητα του δωματίου θα περικόπτεται το ποσό των 30 ευρώ κάθε φορά, για όσους καθυστερούν να προσέλθουν στην εργασία τους πρόστιμο 10 ευρώ, ενώ προβλέπεται και σωματικός έλεγχος κατά την αποχώρησή τους από τη δουλειά.

Η πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων της Κω, Ιωάννα Λάμπρου, ανέφερε ότι το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς δημιουργούνται νέα δεδομένα στον εργατικό και ξενοδοχοϋπαλληλικό κόσμο του νησιού, με συνέπειες που είναι πραγματικά απρόβλεπτες. Η ίδια σημείωσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να προσέρχεται μία καμαριέρα στην εργασία της και μετά από ένα εξοντωτικό ωράριο να κινδυνεύει όχι μόνο να χάσει το μεροκάματό της αλλά και να χρωστά κι από πάνω στον εργοδότη.

Εκβιασμό και τρομοκράτηση των εργαζομένων καταγγέλλει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω, προαναγγέλοντας προσφυγή στην Επιθεώρηση Εργασίας. Αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

«Νέα και πολυδιαφημισμένη, τουριστική ξενοδοχειακή μονάδα στην Κω, στο πλαίσιο νέων και παλιών αντεργατικών μέτρων, πιέζει τους εργαζόμενους να υπογράψουν απαράδεκτη και άθλια ατομική σύμβαση.

Πέρα από τους μισθολογικούς όρους πείνας της σύμβασης, η επιχείρηση προχωράει ακόμα ένα βήμα και προσθέτει όρους τιμωρίας και χρηματικών προστίμων σε εργαζόμενους που τυχόν παραβούν τους κανόνες.

Κανόνας 1ος:

Εάν κάποιος πελάτης παραπονεθεί για την καθαριότητα του δωματίου, η εργαζόμενη καμαριέρα θα έχει πρόστιμο 30€, το παράπονο!!!!!

Κανόνας 2ος:

Εάν κάποιος εργαζόμενος αργήσει στη δουλειά του θα έχει πρόστιμο 10€.!!!!

Κανόνας 3ος:

Κατά την έξοδο από την επιχείρηση οι τσάντες των εργαζομένων θα ψαχουλεύονται κατ’ εντολή της Διεύθυνσης από τον φύλακα της πύλης.

Η εργοδοσία θέλει με αυτόν τον τρόπο να εκβιάσει και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, ώστε πιο εύκολα να υποκύπτουν στις ορέξεις της, για συνθήκες γαλέρας και μισθούς ψίχουλα.

Η εργοδοσία εκμεταλλεύεται την εργασιακή ζούγκλα που κυριαρχεί στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης που δεν έκανε τίποτα για την υποστελέχωση του ΣΕΠΕ, για το αντεργατικό πλαίσιο, για την ισχύ των ατομικών συμβάσεων, για την επαναφορά των ΣΣΕ, που δεν έκανε τίποτα για την επαναφορά και αναπλήρωση των απωλειών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Είναι βαθιά νυχτωμένοι αν νομίζουν ότι τέτοιες πρακτικές, θα γίνονται εσαεί αποδεκτές από τους εργαζόμενους.

Το Σωματείο θα προχωρήσει σε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, για να μείνει αυτή η κατάπτυστη σύμβαση στα χαρτιά».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here