ΟΗΕ: 128 χώρες καταδίκασαν τις ΗΠΑ για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ

Συνολικά 128 εκ των 193 χωρών – μελών του ΟΗΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα,  ψήφισαν στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού υπέρ του ψηφίσματος καταδίκης της κίνησης του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Εννέα χώρες(Ισραήλ, ΗΠΑ, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Νησιά Μάρσαλ, Ναούρου, Παλάου, Τόγκο) καταψήφισαν την καταδίκη των ΗΠΑ ενώ 35 επέλεξαν την αποχή.

Το κείμενο το οποίο υιοθέτησαν τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρει ότι κάθε απόφαση για το καθεστώς της «Ιερής Πόλης» είναι «κενή περιεχομένου και άκυρη» και πρέπει να ανακληθεί.

Η ψηφοφορία έρχεται λίγες ώρες μετά τις απειλές του προέδρου των ΗΠΑ ότι θα μειώσει ή και θα διακόψει τη χρηματοδότηση χωρών, ανάλογα με την ψήφο τους στον ΟΗΕ.

Πριν δύο εβδομάδες, οι ΗΠΑ έγιναν η πρώτη χώρα η οποία αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους, από την ίδρυσή του το 1948.

Όλες οι χώρες του πλανήτη, πλην των ΗΠΑ, αναγνωρίζουν συμβατικά το Τελ Αβίβ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και διατηρούν εκεί τις πρεσβείες τους, δεδομένης της διαμάχης Ισραηλινών – Παλαιστινίων για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, ειδικά του ανατολικού τμήματός της, το οποίο αποτελεί κατεχόμενο από τους Ισραηλινούς παλαιστινιακό έδαφος από το 1967.

Το Ισραήλ έχει προσαρτήσει επισήμως από το 1980 το κατεχόμενο τμήμα της Ιερουσαλήμ και θεωρεί την πόλη ενιαία και αδιαίρετη πρωτεύουσά του, ωστόσο καμία χώρα του κόσμου δεν έχει αναγνωρίσει την προσάρτηση.

Μια νίκη για την Παλαιστίνη»

Ένας εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών του σχεδίου απόφασης που καλεί τις ΗΠΑ να ακυρώσουν την απόφασή τους να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Αυτή η ψηφοφορία είναι μια νίκη για την Παλαιστίνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμπάς Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας στον ΟΗΕ και σε όλα τα διεθνή φόρουμ να τερματίσουμε αυτή την κατοχή και να εγκαθιδρύσουμε το παλαιστινιακό μας κράτος με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του», πρόσθεσε.

«Απορρίπτει» το Ισραήλ το αποτέλεσμα, ευχαριστεί Τραμπ και εκφράζει «ικανοποίηση» από τον αριθμό των χωρών που δεν ψήφισαν υπέρ

Το Ισραήλ απορρίπτει την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών του σχεδίου ψηφίσματος που καλεί τις ΗΠΑ να ακυρώσουν την απόφασή τους να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. «Το Ισραήλ απορρίπτει την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ παράλληλα είναι ικανοποιημένο από τον υψηλό αριθμό χωρών που δεν ψήφισαν υπέρ του σχεδίου. Αυτές είναι χώρες από την Ευρώπη, την Αφρική και την Λατινική Αμερική που ο πρωθυπουργός (Μπενιαμίν) Νετανιάχου επισκέφτηκε», υπογράμμισε η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

«Το Ισραήλ ευχαριστεί τον (Αμερικανό) πρόεδρο Τραμπ για την κατηγορηματική του θέση υπέρ της Ιερουσαλήμ και ευχαριστεί τις χώρες που ψήφισαν μαζί με το Ισραήλ, μαζί με την αλήθεια», τονίζεται.

Ερντογάν: Περιμένουμε από τον Τραμπ να ανακαλέσει την απόφασή του

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι αναμένει από τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ να ανακαλέσει, χωρίς καθυστέρηση, την «ατυχή απόφασή» του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Με ανάρτηση στο Twitter, ο Τούρκος πρόεδρος καλωσόρισε τη «συντριπτική υποστήριξη» που συγκέντρωσε το ψήφισμα στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων όπου 128 κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ της ακύρωσης της σχετικής απόφασης των ΗΠΑ.

Print Friendly, PDF & Email

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. […] των μουσουλμάνων Βοσνίων ψήφισαν oυσιαστικά λευκό στο θέμα των Ιεροσολυμων στον ΟΗΕ (για να μην «αδειάσουν» τις […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here