Εννιά χρόνια από την δολοφονία και τον Δεκέμβρη του Αλέξη: Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σήμερα στην Αθήνα και άλλες πόλεις

Εννέα χρόνια συμπληρώνεται σήμερα Τετάρτη, από την νύχτα εκείνη της 6η Δεκεμβρίου 2008, που ο δεκαεξάχρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός στα Εξάρχεια από τη σφαίρα του αστυνομικού Κορκονέα. Ακολούθησε ένας σχεδόν ταραγμένος μήνας, συνεχών καθημερινών σχεδόν διαδηλώσεων στην Αθήνα αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις μαθητών και νεολαίας, ενάντια στη κρατική καταστολή και την ατιμώρητη αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Πιο πολύ όμως αυτός ο Δεκέμβρης του 2018, που απείλησε την σταθερότητα και της κυβέρνησης Καραμανλή, θεωρήθηκε ως μια φωνή εξέγερσης από το μέλλον.

Εμοιαζε με την προκαταβολική διαμαρτυρία των νέων ανθρώπων, απέναντι στα δεινά μιας κρίσης που ερχόταν με τρομακτική ταχύτητα και χτύπησε τη χώρα ένα χρόνο αργότερα. Η δολοφονία του Αλέξη, αποτέλεσε την αφορμή, την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής των νέων ανθρώπων, απέναντι στο δυσοίωνο μέλλον που προόριζαν για αυτούς.

Αυτή την δολοφονία που πυροδότησε την κοινωνική έκρηξη του Δεκέμβρη, τιμούμεκαι θυμόμαστε 9 χρόνια μετά.

Στις 12 το μεσημέρι οι μαθητικές και φοιτητικές διαδηλώσεις στην Αθήνα, στις 6 το απόγευμα οι πορείες πολιτικών οργανώσεων

Στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης στα Προπύλαια καλεί το Bloco μαθητών τονίζοντας ότι:

«Ο Δεκέμβρης, δεν ήταν απλά μια διαδήλωση. Ήταν μια μαζική και αυθόρμητη έκρηξη της νεολαίας που έφερε στην επιφάνεια τα ρήγματα που ήδη υπήρχαν. Οι μαθητές εξεγέρθηκαν επειδή καταπιέζονταν από την καθημερινότητα της αβεβαιότητας και της κρίσης. Έθεσαν τα ερωτήματα διεκδικώντας καλύτερα σχολεία και μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Οι μαθητές είδαν τότε στο πρόσωπο του Αλέξη, να σκοτώνουν τα όνειρά τους. Έγινε σύμβολο για τους αγώνες τους και τις διεκδικήσεις τους. Έτσι και εμείς δεν πρέπει να αφήνουμε τον Δεκέμβρη στο παρελθόν, πρέπει να αντλούμε πρότυπα και δυνάμεις από εκείνη την αυθόρμητη και γνήσια εξέγερση της νεολαίας, για τις σύγχρονες, δικές μας μάχες».

Την ίδια ώρα καλούν σε συγκέντρωση φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές στα Προπύλαια ενώ το απόγευμα καλούν επίσης στα Προπύλαια οργανώσεις της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου ενώ όπως κάθε χρόνο συγκέντρωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ στον τόπο όπου έπεσε νεκρός ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, στα Εξάρχεια.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, καλεί τους νέους και τις νέες «να πρωτοστατήσουν στους αγώνες για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για τη διεύρυνση των ελευθεριών, για τον ριζικό εκδημοκρατισμό της αστυνομίας και για την επικράτηση της αλληλεγγύης απέναντι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Η νέα γενιά πρέπει να μπει ξανά στο προσκήνιο της συλλογικής ζωής και δράσης, απορρίπτοντας τον ατομικό δρόμο και τη λογική της ανάθεσης».

«Καλούμε τους νέους και τις νέες να τιμήσουν την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν αύριο σε όλη την Ελλάδα και διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον», τονίσει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

«Ενάντια στις λογικές, που εμφανίζουν ως μονόδρομο τα μνημόνια, ενάντια στην απογοήτευση και στην ηττοπάθεια, με όπλο τους συλλογικούς αγώνες και την ενότητα, οι νέοι και οι νέες,  ολόκληρος ο ελληνικός λαός θεωρούμε το μήνυμα του Δεκέμβρη του 2008 επίκαιρο όσο ποτέ, που αναδεικνύει την ανάγκη για νέους αγώνες ,για την ανατροπή των κυρίαρχων πολιτικών ,για ένα άλλο δρόμο, χωρίς λιτότητα, χρέος, μνημόνια, ευρώ», αναφέρει στο κάλεσμά της η Λαϊκή Ενότητα.

«Εννιά χρόνια μετά, συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην κρατική καταστολή και το καθεστώς εξαίρεσης, ενάντια στην αστυνομική τρομοκρατία και τον τρομονόμο, τον μηχανισμό της οργανωμένης βίας που παράγει συνεχώς Κορκονέες και κρατάει στη φυλακή την Ηριάννα και τον Περικλή», αναφέρουν μεταξύ άλλων στο κοινό κάλεσμά τους οι οργανώσεις Ανασύνθεση-ΟΝΡΑ, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά ενώ αναμένονται ανακοινώσεις και από άλλες οργανώσεις και κόμματα.

Αντίστοιχα καλέσματα έχουν πραγματοποιήσει και συλλογικότητες όπως η Αντιεξουσιαστική Κίνηση και η Ταξική Αντεπίθεση.

Τέλος, εκδηλώσεις μνήμης και πορείες έχουν προγραμματιστεί από μαθητές, φοιτητές, συλλογικότητες και οργανώσεις της αριστεράς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ρόδο, Καλαμάτα και Καβάλα.

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση θα λάβει χώρσα στις 6 το απόγευμα στην Καμάρα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here