170 σπάνια πουλιά δηλητηριάστηκαν στην «λίμνη» Κάρλα από αμέλεια της πολιτείας

Από τις αρχές Ιουλίου που βρέθηκε νεκρό το πρώτο πουλί στη λιμνη Κάρλα μέχρι  σήμερα έχουν βρεθεί δηλητηριασμένα απο τοξινες 170  πτηνά -από τα οποία τα 47 είναι αργυροπελεκάνοι και τα υπόλοιπα λευκοτσικνιάδες, χουλιαρομύτες, καλαμοκανάδες, ασημόγλαροι, σφυριχτάρια, καστανοκέφαλοι γλάροι, κορμοράνοι και πρασινοκέφαλες πάπιες. 

Αιτία, όπως τονιζει η Ορνιθολογική Εταιρεία  είναι κυρίως η χαμηλή στάθμη του νερού της λίμνης και οι υψηλές θερμοκρασίες, καθώς και η μη ανανέωση των υδάτων. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων προκαλεί την ανάπτυξη κυανοβακτήριων τα οποία αποδεσμεύουν στο περιβάλλον νευυροτοξίνες και ηπατοτοξινες -εντοπίστηκαν στους οργανισμους των νεκρών πτηνών.

Το πρόβλημα είναι ότι η Κάρλα (που είχε αποξηρανθεί το 1962 για τα κουνούπια αλλά και για να αποτρέπονται πλημμύρες) κρίθηκε τελικά απαραίτητη για το περιβάλλον και η πολιτεία άρχισε το 2010 να την «ξαναγεμίζει» σε ένα ποσοστό  με ειδικά έργα από τον Πηνειό. Το πρόγραμμα προέβλεπε να τροφοτείται με νερό σε κάποια έκταση (όχι όλη) και το νερό αυτό να ανανεώνεται. Ομως τα έργα δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και άλλοι φορείς και οργανώσεις ζητούν να ολοκληρωθούν επειγόντως τα έργα στη  λίμνη:

  • «Επιβάλλεται η Πολιτεία να αναλάβει μέτρα πρόληψης, καθώς τέτοια φαινόμενα απειλούν  όχι μόνο τη βιοποικιλότητα αλλά και όλους τους χρήστες των νερών  της περιοχής, αλλά και φυσικά επαπειλείται η καταδίκη της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο»

Στην περιοχή είχε σχεδιαστει να κατασκευαστούν πέντε αντλισλιοστάσια σαν αυτό στη φωτογραφία:

Έγιναν μάλιστα και εγκαίνια πανηγυρικά το Δεκέμβριο του 2010 ότι το έργο ήταν ολοκληρωμένο… Και φυσικά δεν ήταν

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here