17 νεκροί σε κέντρο αποτοξίνωσης στον Ισημερινό (Εquador)

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους κι άλλοι 12 τραυματίστηκαν σε πυρκαγιά που ξέσπασε χθες, σε παράτυπη κλινική αποτοξίνωσης στην πόλη Γκουαγιακίλ, στον Ισημερινό

Η φωτιά ξέσπασε όταν οι νοσηλευόμενοι πυρπόλησαν στρώματα και προσπάθησαν να διαφύγουν από την κλινική, που λειτουργούσε χωρίς να έχει τις απαραίτητες άδειες, όπως γνωστοποίησε η τοπική αστυνομία.

Τέτοια αυτοσχέδια κέντρα θεραπείας είναι συνηθισμένα στον Ισημερινό και ήδη συνελήφθησαν οι υπεύθυνοι.

Δεν γνωρίζουμε αν όλοι οι νεκροι και οι τραυματίες είναι τοξικοεξαρτώμενοι ή αν ανάμεσά τους είναι και γιατροί, νοσηλευτές, «φύλακες» και διοικητικό προσωπικό του «κέντρου αποτοξίνωσης». Το συγκεκριμένο κέντρο ήταν σε μια φτωχογειτονιά της πολης και ίσως είχε συσταθεί απο ΜΚΟ ή απο ιδιώτες.

Εικάζεται ότι οι δεκάδες τοξικομανείς που βρισκονταν εκεί για αποτξινωση έβαλαν φωτιά στα στρώματα διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες που επικρατουσαν και ζητώντας να φύγουν, αλλά όπως φαίνεται βρήκαν κλειστές τις πορτες και δεν έχουμε καμια πληροφόρηση για το πώς ακριβω΄ς λειτουργεί το σύστημα της αποτοξινωσης στις συγκεκριμένες μονάδες. Τα κέντρα αυτά συμφωνα με αμερικανικά πρακτορεία ειδήσεων, είναι πολλά, ομως δεν βρήκαμε στοιχεία για το αν είναι ιδιωτικά ή δημοτικά ή πρωτοβουλίες φορέων και ποιοι ακριβώς κανονισμοί ισχύουν για τη λειτουργία τους. Σίγουρα πάντως δεν είναι κρατικά.

Ηδη η (σοσιαλσιτική) κυβέρνηση της χώρας εξέφρασε τα συλλυπητήριά της προς τους συγγενείς των νεκρών και ανακοινωσε οτι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν. Ο Ισημερινός είναι μια χώρα 17 εκατομμυρίων κατοικων, με σοβαρό πρόβλημα φτώχειας αλλά και χρήσης ναρκωτικών.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here