Νορβηγία: Τι είδαν τα μάτια των ακροδεξιών

 

 

Eνα κοινωνικό «πείραμα» στη Νορβηγία απέδειξε με σοκαριστικό τρόπο πως οι προκαταλήψεις, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός θριαμβεύουν απέναντι στην κοινή λογική.  

Ο δημοσιογράφος Γιόχαν Σλέταβικ ανέβασε στη σελίδα της ακροδεξιάς νορβηγικής οργάνωσης «Fedrelandet viktigst» («Η Πατρίδα πρώτη») στο φέισμπουκ μια φωτογραφία που τράβηξε με το κινητό του, όπου απεικονίζονταν άδεια καθίσματα λεωφορείου.

Ομως, τα μάτια των ακροδεξιών δεν είδαν τα άδεια καθίσματα αλλά γυναίκες που φορούν μπούρκα. Αυτό στάθηκε αρκετό για να πλημμυρίσει η σελίδα με σχόλια μίσους κατά των μουσουλμάνων μεταναστών.

Περισσότερα από 100 άτομα απάντησαν και άρχισαν να σχολιάζουν ότι η εικόνα αυτή με τις «έξι μουσουλμάνες» αποτελεί ένδειξη του «εξισλαμισμού» της Νορβηγίας συμπληρώνοντας ότι η φωτογραφία είναι «τρομακτική» και «τραγική».

Σύμφωνα με τη νορβηγική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Nettavisen, άλλα μέλη της οργάνωσης αναρωτήθηκαν εάν οι ανύπαρκτοι επιβάτες μπορεί να μεταφέρουν βόμβες ή όπλα κάτω από τα ρούχα τους. «Φαίνεται πραγματικά τρομακτικό», έγραψε κάποιος. «Θα έπρεπε να απαγορευθεί. Δεν μπορείς να δεις ποιος κρύβεται από κάτω. Θα μπορούσαν να είναι τρομοκράτες».

Το θέμα έγινε viral στη Νορβηγία όταν άλλοι χρήστες κοινοποίησαν τις αντιδράσεις της οργάνωσης, που αριθμεί 13.000 μέλη.

Ο Σίντρε Μπέγερ, του οποίου η ανάρτηση αναπαράχθηκε πάνω από 1.500 φορές, διερωτήθηκε: «Τι συμβαίνει όταν η φωτογραφία κάποιων άδειων καθισμάτων σε ένα λεωφορείο αναρτάται σε μια σιχαμερή οργάνωση στο Facebook και σχεδόν όλοι νομίζουν ότι βλέπουν μια ομάδα ανθρώπων με μπούρκα;».

«Με σοκάρει το πόσο μίσος και το πόσες ψεύτικες ειδήσεις αναπαράγονται στην ιστοσελίδα της συγκεκριμένης οργάνωσης. Τόσο μίσος απέναντι σε άδειες θέσεις λεωφορείου; Αυτό δείχνει ότι η προκατάληψη νικάει απέναντι στη σοφία».

«Ο κόσμος βλέπει αυτό που θέλει να δει και αυτό που θέλει να δει είναι επικίνδυνοι μουσουλμάνοι» τονίζει ο επικεφαλής του Αντιρατσιστικού Κέντρου της Νορβηγίας, Ρουν Μπέργκλουντ Στιν.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here