160 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων

Μεγάλη ανακούφιση στην αγορά του φαρμάκου αναμένεται να προσφέρει η έγκριση 160 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων, μετά την χθεσινή ψήφιση σχετικής τροπολογίας.

Η συνέχιση της διασφάλισης της κανονικής ροής των φαρμάκων στην αγορά βρέθηκε παράλληλα στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνο Λουράντο.

«Ως εκ τούτου ο ευρύτερος χώρος των φαρμακοβιομηχανιών και των αναλωσίμων θα πάρει μια ανάσα» επεσήμανε ο Π. Κουρουμπλής αναφερόμενος στην έγκριση της δαπάνης και δεσμεύθηκε για την εξεύρεση λύσης για τις συνολικές οφειλές των νοσοκομείων, ύψους 918 εκατ. ευρώ μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2014.

«Εμείς στοχεύουμε αυτό το χρέος να συμψηφιστεί, γι’ αυτό το λόγο είχαμε χθες και σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Αναφερόμενος στην συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των φαρμακοποιών ο κ. Κουρουμπλής χαρακτήρισε τη συνάντηση «παραγωγική» υπογραμμίζοντας ότι «με πνεύμα συνεννόησης και καλής πίστης, εδώ και περίπου 10 ημέρες που βιώνουμε αυτή την κρίση, κατορθώσαμε να εξασφαλίσουμε τη φυσιολογική ροή του φαρμάκου στην αγορά. Διασφαλίσαμε λοιπόν την πρόσβαση όλων των πολιτών στο φάρμακο. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τώρα αν προκύπτουν ελλείψεις σε κάποιο φαρμακείο, αυτό δεν οφείλεται στις τρέχουσες έκτακτες συνθήκες, αλλά εμπίπτει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο καθημερινότητας που φυσικά υπήρχε και στο παρελθόν. Επίσης κανονικότατα λειτουργούν και τα νοσοκομεία». Και συμπλήρωσε «ωστόσο, θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Αν τυχόν εκδηλωθούν φαινόμενα όπως ‘μαυραγοριτισμός’, η κυβέρνηση θα τα αντιμετωπίσει δραστικά. Να αναφέρω βεβαίως ότι μέχρι σήμερα δεν είχαμε ιδιαίτερης έκτασης ανησυχητικά φαινόμενα, αλλά προειδοποιώ για να είμαστε συνεννοημένοι».

Σε ερώτηση  για το αν η διάθεση των ογκολογικών φαρμάκων γίνεται κανονικά στα δημόσια νοσοκομεία, ο κ. Κουρουμπλής απάντησε ότι «δεν υπάρχει καμία αναφορά σχετικά με τέτοιου είδους προβλήματα από οποιοδήποτε νοσοκομείο προς το Υπουργείο και σ’ αυτό είμαι κατηγορηματικός».

Τέλος, σχολιάζοντας πληροφορίες ότι ορισμένες φαρμακαποθήκες, είτε ζητούν πληρωμή τοις μετρητοίς, είτε βάζουν πλαφόν στις παραγγελίες, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι «αυτό είναι παράνομο, και όπου εκδηλώνεται τέτοιο φαινόμενο θα αντιμετωπίζεται άμεσα και αποφασιστικά. Έχω διαβεβαιώσει τον πρόεδρο των φαρμακοποιών ότι θα πατάξουμε τέτοιου είδους φαινόμενα, γιατί όταν η Πολιτεία διαθέτει βούληση μπορεί να τα αντιμετωπίσει αποφασιστικά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας νέα, διευρυμένη συνάντηση των θεσμικών φορέων από τον χώρο του φαρμάκου με στόχο τη διασφάλιση της ομαλής ροής του φαρμάκου σε όλους τους χώρους πρόσβασης των πολιτών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here