1.550 μετανάστες διασώθηκαν μόνο την Δευτέρα στη Μεσόγειο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI

Πάνω από 1.550 μετανάστες που επέβαιναν σε επτά πλοιάρια διασώθηκαν την Δευτέρα, στα ανοικτά της Λιβύης, ανακοίνωσε το ιταλικό Λιμενικό Σώμα, το οποίο έχει αναλάβει τον συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης στην περιοχή.

Το πλοίο Phoenix, που έχει ναυλώσει η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) διέσωσε τους επιβαίνοντες σε δύο πλεούμενα με κατά πολύ μεγαλύτερο αριθμό επιβαινόντων από τον κανονικό, το ένα εκ των οποίων ρυμουλκούσε το άλλο.

Χρειάστηκαν προσπάθειες πέντε ωρών για να διασωθούν οι 775 επιβάτες των δύο πλεούμενων αυτών, συμπεριλαμβανομένων 196 γυναικών και 40 ανηλίκων, με την υποστήριξη πλοίων του ιταλικού πολεμικού ναυτικού και των Λιμενικών Σωμάτων της Ιταλίας και της Σουηδίας.

Το πλοίο, το οποίο εκτελεί ανθρωπιστικές αποστολές, παρέλαβε στη συνέχεια 125 άλλους μετανάστες που διασώθηκαν από ένα τρίτο πλεούμενο από το ιρλανδικό πλοίο Niamh, που ήταν το πρώτο που επενέβη την 5η Αυγούστου στο ναυάγιο με πάνω από 200 νεκρούς.

Το πλοίο Fenice του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού διέσωσε 77 μετανάστες που επέβαιναν σε ένα τέταρτο πλεούμενο, ενώ το Fiorillo του ιταλικού Λιμενικού Σώματος διέσωσε 345 ανθρώπους που επέβαιναν σε ένα μεγαλύτερο σκάφος.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ως την περασμένη εβδομάδα, 224.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ευρώπη διά θαλάσσης από την έναρξη του 2015 -98.000 στην Ιταλία και 124.000 στην Ελλάδα- ενώ πάνω από 2.100 έχουν βρει τον θάνατο σε ναυάγια πλοίων που επιχειρούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here