12μελή επιτροπή για το ασφαλιστικό συγκρότησε ο Γ. Κατρούγκαλος-Ποιοί μετέχουν

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Γ. ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ)

Ειδική 12μελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα έως τον Οκτώβριο θα πρέπει να παραδώσει αναλυτική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού προβλήματος, με στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης, αναλογιστική μελέτη και ενδιάμεση μεταβατική νομοθετική πρόταση, συγκρότησε στις 20 Αυγούστου, ημέρα παραίτησης της κυβέρνησης, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Κατρούγκαλος. 

Σύμφωνα με την απόφαση σκοπός της επιτροπής είναι η «επεξεργασία και υποβολή προτάσεων για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, η οποία θα εξασφαλίζει την εφαρμογή των συνταγματικών επιταγών και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας (σ.σ. όπως διατυπώνονται στο νέο  Μνημόνιο) για αξιοπρεπείς συντάξεις και βιωσιμότητα του συστήματος».

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση «το νέο σύστημα θα πρέπει να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και να εξασφαλίζει κοινωνική και διαγενεακή δικαιοσύνη, μέσω ομοιόμορφων και γενικών κανόνων εφαρμογής».

Η επιτροπή αυτή θα παραδώσει:

α) «μελέτη που θα περιγράφει τα θεσμικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος και την αναλογιστική εκτίμηση της λειτουργίας του» και

β) «νομοθετική πρόταση για την ρύθμιση των βασικών μεταρρυθμίσεων και της μεταβατικής περιόδου».

Εξάλλου, σημειώνεται πως η Επιτροπή θα λειτουργεί εκτός του νομίμου ωραρίου και θα ολοκληρώσει το έργο της εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Οκτωβρίου. Υποστήριξη της Επιτροπής θα παρέχει η Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Ασφάλισης του Υπουργείου.

Υπενθυμίζεται πως για τον προσεχή Οκτώβριο προβλέπονται από το Μνημόνιο που ψήφισε η Βουλή στις 13 Αυγούστου αλλαγές στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα, όπως η στενότερη σύνδεση εισφορών – παροχών, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, η κατάργηση του ΕΚΑΣ και των εξαιρέσεων στην κρατική χρηματοδότηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης. Μέχρι τώρα έχουν ψηφιστεί αλλαγές όπως η αύξηση των εισφορών στις συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ και η σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων μέχρι το 2022.

Τα μέλη της Επιτροπής είναι τα εξής:

1. Άννα Λιγωμένου, Αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως Πρόεδρος

2. Βασίλης Ανδρουλάκης, Δικαστής Συμβουλίου της Επικρατείας

3. Διονύσιος Γράβαρης, Καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής

4. Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας

5. Κωνσταντίνος Κρεμαλής, ομ. Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας

6. Σταυρούλα Κτιστάκη, Δικαστής Συμβουλίου της Επικρατείας

7. Φρόλη Κουσκουνά, Πρόεδρος Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής

8. Σπύρος Μαρκάτης, Δικαστής Συμβουλίου της Επικρατείας

9. Δημήτριος Μπούρλος, Δικηγόρος, εξειδικευμένος σε συνταξιοδοτικά θέματα

10. Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης

11. Αθηνά Πετρόγλου, Δικηγόρος, εξειδικευμένη σε συνταξιοδοτικά θέματα

12. Άγγελος Στεργίου, Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here