12 Οκτωβρίου 1944: Η Αθήνα τιμά τα 75 χρόνια της απελευθέρωσης από τα ναζιστικά στρατεύματα

Για 5η χρονιά φέτος ένα σύνολο δράσεων ξετυλίγεται για την ανάδειξη της επετείου απελευθέρωσης της Αθήνας από τις ναζιστικές δυνάμεις Κατοχής τον Οκτώβρη του 1944.

Όπως τονίζει η τέως αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ερμίνα Κυπριανίδου, πρόκειται για μια εμβληματική παρέμβαση -θεσμός πια σήμερα- στην καθιέρωση της οποίας πρωτοστατήσαμε από την αρχή της θητείας της «Δύναμης Ζωής» στην περιφερειακή ενότητα του Κεντρικού Τομέα Αθηνών.
Η υλοποίηση της πολύπλευρης δράσης «Αθήνα Ελεύθερη» μέσω της συνεργασίας με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, το Δήμο Αθηναίων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και την ΕΡΤ, ζωντάνεψε την ιστορία της πόλης των Αθηνών στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής έως την Απελευθέρωση και ανέδειξε τα ιστορικά τοπόσημα, όπου ο πόλεμος και η Αντίσταση άφησαν τα σημάδια τους. Η τεράστια επιτυχία των εκδηλώσεων δίνει την ευκαιρία σε χιλιάδες συμπολίτες μας και ειδικά τους νέους, να έρθουν σε επαφή με την ιστορική μας μνήμη. Αυτή είναι η δική μας απάντηση στους νοσταλγούς του φασισμού, αυτό είναι το δικό μας ανάχωμα στο νεοναζισμό, τον πόλεμο
και τη μισαλλοδοξία.

Οι εκδηλώσεις χτες με ξενάγηση στην έκθεση «14 ιστορίες Αντίστασης», κτίριο 6, πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας (Ξενάγηση: Μενέλαος Χαραλαμπίδης και Γιάννης Γκλαβίνας)

Σήμερα, Κυριακή 6 Οκτωβρίου, 10:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί ιστορικός περίπατος με τίτλο «Αντίσταση και δωσιλογισμός στην κατοχική Αθήνα», συνάντηση στα Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών. Ξενάγηση: Μενέλαος Χαραλαμπίδης

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here