12 Αυγούστου -Χάθηκαν 455 άνθρωποι το 1953 από τους σεισμούς στο Ιόνιο

Σαν σήμερα το 1953, ένας ισχυρότατος σεισμός των 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πιάνει τους Επτανήσιους στον ύπνο, καθώς χτυπάει στις 5:30 το πρωί. Σκοτώνονται 455 άνθρωποι και τραυματίζονται 2.412.

Είχε προηγηθεί ο σεισμός στην Ιθάκη δυο μέρες πριν. Την επομένη ημέρα, Τρίτη, 11 Αυγούστου, ώρα 5.32 π.μ. έλαβε χώρα ο δεύτερος σεισμός μεγέθους 6,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο βορειοδυτικά της Ζακύνθου. Την ίδια ημέρα σημειώθηκαν δέκα μετασεισμοί οι μεγαλύτεροι των οποίων ήταν μεγέθους 5,3 και 5,1 Ρίχτερ.  Και την επομένη ημέρα, Τετάρτη, 12 Αυγούστου, το πρωί, σημειώθηκε σεισμός 5,2 Ρίχτερ και αργότερα, στις 11.25 π.μ. την ίδια μέρα, έλαβε χώρα ο ισχυρότερος και καταστροφικότερος σεισμός στην ιστορία της Κεφαλονιάς, μεγέθους 7,2 Ρίχτερ, με επίκεντρο την νοτιοανατολική Κεφαλονιά.

Οι περισσότεροι δεν προλαβαίνουν να βγουν από τα σπίτια τους να σωθούν, γιατι οι τοίχοι γκρεμίζονται μέσα σε δευτερόλεπτα και τους θάβουν κάτω από τόνους χαλασμάτων. Μόνο δύο σπιτια έμειναν όρθια στο Αργοστόλι και τέσσερα στη Ζάκυνθο. Καταστροφές προκλήθηκαν επίσης στη Λευκάδα, στην Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία.

Οι δονήσεις συνεχίστηκαν δυο μήνες. Ερείπια το Αργοστόλι η Ιθάκη και η Ζάκυνθος.

Η κυβέρνηση Παπάγου αποφασίζει να απαγορεύσει τη μετανάστευση για να μη νεκρώσουν τα  χτυπημένα νησιά.

Επί συνόλου 33.000 οικοδομημάτων, κατέρρευσαν τα 26.659. Και μετά το σεισμό, ήρθαν και οι πυρκαγιές στη Ζάκυνθο -μαίνονταν τρεις μέρες. Εκεί κάηκε εκκλησία του 15ου αιώνα της Παναγίας της Φανερωμένης και η εκπληκτική βιβλιοθήκη του νησιου -ολα στάχτη.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here