Στο ΣτΕ η αύξηση ορίων συνταξιοδότησης στο Δημόσιο

Την αντισυνταγματικότητα των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες αυξήθηκαν τα όρια συνταξιοδότησης στο δημόσιο τομέα υποστήριξε η ΑΔΕΔΥ κατά τη σημερινή εκδίκαση της υπόθεσης στο Α τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η ΑΔΕΔΥ ζητεί να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές, παράνομες και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία οι αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας του 2015 που προβλέπουν την σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι τον Ιανουάριο του 2022. Συγκεκριμένα, με αυτές προσαρμόζεται σταδιακά το όριο ηλικίας  συνταξιοδότησης στα 67 έτη, το αργότερο μέχρι το 2022 ή στην ηλικία των 62 ετών και με 40 έτη εισφορών. Η πρόβλεψη θα ισχύει για όλους όσοι συνταξιοδοτούνται (εκτός από τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα  και τις μητέρες που έχουν παιδιά με αναπηρία).

Η συνδικαλιστική οργάνωση, μεταξύ των άλλων, υποστηρίζει ότι παραβιάζεται σωρεία άρθρων του Συντάγματος , όπως η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και η αρχή της ισότητας. Τονίζει ότι πριν την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων και την ψήφιση του νόμου, δεν υπήρξε, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, ειδική και εμπεριστατωμένη μελέτη από την οποία να προκύπτει ο αριθμός των απασχολουμένων οι οποίοι θίγονται από την επίμαχη ρύθμιση, αλλά ούτε προκύπτει από πουθενά  και η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών Ταμείων.

       

        

     

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here