Ισημερία για την Ελλάδα -ισονυχτία για τον υπόλοιπο πλανήτη

Σήμερα έχουμε την φθινοπωρινή ισημερία και αρχίζει τυπικά το φθινόπωρο για το βορειο ημισφαίριο -στο νότιο αρχίζει η άνοιξη

Θεωρητικά σημερα η μέρα και η νύχτα έχουν ίση διάρκεια και στο εξής η μέρα όλο και θα μικραίνει προς όφελος της νύχτας (η μεγαλυτερη νύχτα παρατηρείται στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου)

Το όνομα ισημερία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα, ενώ το διεθνές αντίστοιχο όνομα, είναι ουσιαστικά ισονυχτία, equinox, και προέρχεται από το λατινικό  aequus (ίσος) και nox (νύχτα)

Ισημερία έχουμε δύο φορές τον χρόνο, όταν το κέντρο της γης βρίσκεται επί της καθέτου στην μεγάλη διάμετρο της ελλείψεως που διαγράφει η γή γύρω από τον ήλιο Ο Ήλιος βρίσκεται σε ευθεία με την κατακόρυφο στον ισημερινό της γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η ημέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας. Η ισημερία συμβαίνει γύρω στις 20 Μαρτίου και 22 Σεπτεμβρίου. Ο άξονας περιστροφής της γής διατηρεί την ίδια γωνία ως προς το επίπεδο της ελλείψεως όλο τον χρόνο.

Η μέρα εντουτοις είναι λίγα λεπτά μεγαλύτερη και απόλυτη ισότητα μέρας και νύχτας παρατηρείται μόνοσε μέρη αρκετά απομακρυσμένα από τον ισημερινό.

Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν ποικίλες μυθικές σημασίες

images

*Στην αρχαία Ελλάδα συνέπιπτε ή με την έναρξη ή με την λήξη των 9 ημερών των Ελευσίνιων Μυστηρίων και ήταν τρόπον τινά μέρα πένθους για την Περσεφόνη η «ανάσταση» της οποίας γινόταν στην εαρινή ισημερία

*Είχε ξεχωριστή σημασία στην Ελλάδα για τον τρυγο

*Είχε επισης σημασία ιστορικη, επειδή συνέπεσε με τη νίκη των Ελλήνων στη ναυμαχία της Σαλαμίνας (άλλες πηγές αναφέρουν την 22α Σεπτεμβρίου και άλλες την 28η πάντως)

*Επίσης συνδέονταν με τα Ορφικά

*Εκείνη την ημέρα εορτάζονταν τα Βοηδρόμια (ο μήνας ονομαζόταν Βοηδρομίωνας και άρχιζε στις 15 Σεπτέμβρη αλλα τα Βοηδρόμια γιορτάζονταν κατά την 7η μέρα του)

*Ηταν μέρα αφιερωμένη στη θεά Νύχτα

*Ημέρα αφιερωμένη στους νεκρους στην Ιαπωνία και αλλού (έχει βουδιστικη προέλευση ως έθιμο)

*Οι Κέλτες  θεωρούσαν ότι η φθινοπωρινή ισημερία συμβολίζει την νίκη του θεού του Σκότους απέναντι στον δίδυμό του θεό του φωτός.

*Η φθινοπωρινή ισημερία ήταν η πρώτη μέρα του έτους του επαναστατικού ημερολογίου της Γαλλικης Επανάστασης (αυτό «εζησε» 12 χρόνια)

*Ηταν μέρα αγάπης στο Ζοροαστρισμό στην Περσία (Ιράν)

*Είναι γιορτή όταν συμπιπτει με την 15η μέρα του 8ου σεληνιακου μήνα στην Κίνα

*Είναι γιορτή όταν συμπίπτει με το τριήμερο φεστιβάλ θερισμού στην Κορέα. Στη Βρετανία είχαν τη γιορτή θερισμου επίσης -κατά την πανσέληνο που ήταν πλησιέστερη στη φθινοπωρινή ισημερία

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here