103.000 κεραυνοί τον Ιούλιο στην Ελλάδα -εν αιθρία και μη

ΚΑΤΑ τη διάρκεια του φετινού Ιουλίου  έπεσαν στην Ελλάδα  103.000 κεραυνοί, οι περισσότεροι των τελευταίων 14 ετών (προηγουμένως οι κεραυνοι δεν καταγράφονταν)

Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) η υψηλή δραστηριότητα των ηλεκτρικών φαινομένων (κυρίως κεραυνών) κατά το φετινό καλοκαίρι στη χώρα μας αποτυπώνεται στα δεδομένα του συστήματος ηλεκτρικών εκκενώσεων ZEUS του ΕΑΑ. Ο Ιούλιος 2018 κατέχει πλέον το ρεκόρ με 102.944 κεραυνούς, ενώ ακολουθεί ο Ιούλιος του  2009 με 83.373 ανιχνεύσεις. Συνολικά φέτος το δίμηνο Ιουνίου και Ιουλίου, με 196.524 κεραυνούς, κατατάσσεται δεύτερο σε αριθμό κεραυνών κατά την τελευταία 14ετία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ορισμένα έτη παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλή ηλεκτρική δραστηριότητα, όπως το 2007, όταν η Ελλάδα βρισκόταν υπό την επιρροή υψηλών πιέσπιέσεων και θερμών εισβολών από την Αφρική, με την κατάρριψη ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας και σοβαρή ξηρασία.

Οι κεραυνοί σημειωτέον δεν πέφτουν μόνον υπό βροχή, αλλά και εν αιθρία. Πρόκειται ει τε για μεμονωμένα φαινόμενα είτε για ξηρές καταιγίδες και μπορουν να προκαλέσουν πυρκαγιές.  Για τους κινδύνους απο κεραυνούς, μπορείτε να διαβασετε εδώ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here