100.000 Έλληνες νοικιάζουν τα σπίτια τους σε τουρίστες για να ζήσουν -κάποιοι μάλιστα ξεσπιτώνονται

Οι ξενοδόχοι γρινιάζουν και το κράτος χάνει έσοδα, αλλά περίπου 100.000 Έλληνες δεν βρήκαν άλλη λύση να αντιμετωπισουν την οικονομική τους ανέχεια από τον τουρισμο. Άλλοι  νοίκιασαν το εξοχικό ή το πατρικό τους στο οποίο δεν έχουν λεφτά να πάνε κι άλλοι νοίκισαν τη μόνιμη κατοικία τους στην Αθήνα και ξεσπιτώθηκαν!

Το πρόβλημα είναι έντονο και στα νησιά ή στα θέρετρα  (π.χ. στα Χανιά τα άτυπα σπίτια-ξενοδοχεία τα υπολογίζουν σε 1.500).

Ενας 48χρονος ιδιωτικός υπάλληλος στην Αθήνα  που έμεινε άνεργος προ διετίας, μένει για περίπου ένα μήνα κάθε καλοκαίρι από πέρσι με την υπερήλικα μητέρα του, στον καναπέ του σαλονιού  και νοικιάζει το δικό του  διαράκι στο κέντρο σε τουρίστες.

«Δεν θησαυρίζω, ούτε μεροκάματο δεν βγάζω άμα τα βάλεις κάτω, απλώς έχω ένα χαρτζηλίκι» λέει ο ξεσπιτωμένος και «παράνομος ξενοδόχος».

Και είναι πολλοί σαν αυτόν, μόνο που κάποιοι  βγάζουν πολύ περισσότερα καθώς ενοικιάζουν διαμερίσματα με πολλές ανέσεις ή σε τουριστικές περιοχές όπως στην Πλάκα, στο Μοναστηράκι ή στην παραλιακή..

Οι ενοικιάσεις γίνονται μέσω διαδικτύου αν και πολλοί βρίσκουν πελάτες με πιο διακριτικό τρόπο, δεδομένου ότι αν αναρτήσουν επισημα σε κάποιο ιστότοπο  ότι νοικιάζουν το σπίτι τους, θα πρέπει και να δηλώσουν το ειδόσημα. Κάποιοι (όχι πολλοί)  το κάνουν, δηλαδή νοικιάζουν τα διαμερίσματά τους και δηλώνουν το εισόδημα, ως μίσθωμα. Ομως οι πιο πολλοί το αποφεύγουν.

Πολλοί από αυτούς που έχουν  καταφύγει στην πατέντα  είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι και είτε νοικιάζουν το σπίτι τους στο χωριό (σπανίως όμως γιατί ο τουρίστας έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις) είτε  καταλήγουν να ξεσπιτώνονται από την κατοικία τους στην Αθήνα και να μένουν σε συγγενείς και φίλους για να βάλουν  στο δικό τους σπίτι τουρίστες για μια εβδομάδα ή 15 μέρες το χρόνο. Λίγοι είναι εκείνοι που έχουν βρει τρόπο να έχουν πολλούς πελάτες και να ποντάρουν (με το συνεπαγόμενο ρίσκο να πιαστούν) σε κάπως σταθερό εισόδημα όλο το καλοκαίρι,

Πιο εύκολο νοικιάζονται τα εξοχικά ή τα πατρικά σε θέρετρα, όπου ο μέσος Έλληνας άλλοτε πήγαινε με λαχτάρα κάθε χρόνο, αλλά τώρα από ανάγκη προτιμά να τα διαθέσει  προς ενοικίαση και να «βγάλε» κάτι να συμπληρώσει το εισόδημα ή την κομμένη σύνταξη.

Οι περισσότεροι είναι ιδιοκτήτες. Υπάρχουν εντούτοις και ενοικιαστές που είτε  σε συμφωνία είτε  και εν αγνοία του ιδιοκτήτη, όντας ενοικιαστές και  οι ίδιοι, περιορίζονται στο ένα δωμάτιο του σπιτιού και υπενοικιάζουν το δεύτερο ή το τρίτο σε τουρίστες. Σε αυτές τις περιπτώσεις απευθύνονται σε τουρίστες που θέλουν να «τη βγάλουν με λίγα έξοδα» και το εισόδημα είναι αναγκαστικά χαμηλό. Λένε στον ιδιοκτήτη ότι φιλοξενούν φίλους τους αν περιπέσει στην αντίληψή τους. Κάποια συμφωνητικά ενοικίασης αυτό το απαγορεύουν (να μείνει δηλαδή κάποιος άλλος πέραν του ενοικιαστή), αλλά σε εποχές κρίσης κανείς ιδιοκτήτης δεν τα πολυψάχνει αυτά, αρκεί να εισπράττει το ενοίκιο. Ο μόνος που τα ψάχνει είναι η εφορία και τώρα με την πίεση των ξενοδόχων ίσως οι έλεγχοι να φέρουν σε αρκετά δύσκολη θέση τους «ξεσπιτωμένους ξενοδόχους από ανάγκη».

ΜΠΙΖΝΕΣ

Τα πρόστιμα μπορεί να φτάσουν και τα 100.000 ευρώ ειδικά αν η πολιτεία τεκμηριώσει παρανομία.

Υπάρχουν πάντως εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο εδώ και 3-4 χρόνια και που  είτε βρίσκουν ενοικιαστές-τουρίστες για λογαριασμό ιδιοκτήτη με ποσοστό  επί του κέρδους είτε  μισθώνουν εκείνες κάποια ακατοίκητα σπίτια και τα διαθέτουν σε ξένους ενοικιαστες οι ίδιες για δικό τους κέρδος. Οπως διαφημίζονται, τα διαθέτουν  σε επιχεριηματίες, στελέχη ή διπλωμάτες που θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα μόνο για 20 μέρες και θέλουν ιδιωτικό χώρο, όχι ξενοδοχείο, οπότε τον πληρώνουν και αναλόγως. Αν το μίσθωμα δηλώνεται στην εφορία, τότε παρανομία τυπικά δεν υπάρχει όσο και αν γρινιάζουν οι ξενοδόχοι ότι υποβαθμίζεται ο τουρισμός στη χώρα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here