1.068 τα κρούσματα ιλαράς εδώ – 20.000 σε ολη την Ευρώπη – Πώς καταλαβαίνουμε ότι ειναι ιλαρά

Πάνω από 1.000 είναι τα κρούσματα της ιλαράς στη χώρα μας ενώ στην Ευρώπη έχουν ξεπεράσει τις 20.000, δήλωσε η Αθανασία Λουρίδα παιδίατρος-λοιμωξιολόγος στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία», στην εκπομπή ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ της ΕΡΤ1, σημειώνοντας ότι η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά κυρίως μικρά παιδιά από τις κοινότητες των Ρομά.

Συγκεκριμένα, το 20% των κρουσμάτων αφορά σε Έλληνες και σε μετανάστες/ πρόσφυγες, ενώ το 80% αφορά σε Ρομά.

Η κα Λουρίδα ανέφερε πως συνεχίζει να είναι σε έξαρση η ιλαρά καθώς υπάρχει μεγάλο μέρος του πληθυσμού που είναι ανεμβολίαστο. Μάλιστα όπως είπε, ότι η επιδημία ξεκίνησε στη χώρα μας τον Μάιο του 2017 από τρία παιδάκια Ρομά που ήρθαν από τη Ρουμανία. Εκεί τα κρούσματα είναι πάνω από 10.000 και έχουν σημειωθεί 36 θάνατοι. Επίσης, στην Ιταλία πάνω από 5.000 είναι τα κρούσματα, ενώ έχουν σημειωθεί και 4 θάνατοι.

Για να αναχαιτιστεί μια τέτοια επιδημία θα πρέπει το 95% του πληθυσμού να είναι άνοσο, τόνισε η κα Λουρίδα, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν θύλακες πληθυσμού ανεμβολίαστοι. Βεβαίως για να αναχαιτίσουμε την επιδημία είναι η πρόληψη δηλ. εντατικοποίηση του εμβολιασμού, ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας για έγκαιρη αναγνώριση και κατάλληλη αντιμετώπιση των νέων περιστατικών ιλαράς με αυστηρή απομόνωση των πασχόντων -τέσσερις μέρες πριν και τέσσερις μέρες μετά- την εμφάνιση του εξανθήματος και προστασία των επίνοσων ατόμων του περιβάλλοντος.

Η ιλαρά, είναι μια εξανθηματική μολυσματική νόσος, πολύ μεταδοτική και εκδηλώνεται σε τρεις φάσεις: το πρόδρομο καταρροϊκό στάδιο με πολύ υψηλό πυρετό, βήχα, καταρροή, λαρυγγίτιδα και επιπεφυκίτιδα. Μετά από τέσσερα 24ωρα αρχίζει το εξανθηματικό στάδιο με το εξάνθημα και συνεχιζόμενο υψηλό πυρετό που κρατάει 4-6 ημέρες και τέλος έχουμε το στάδιο της αποδρομής.

Όπως είπε η κα Λουρίδα, οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι εκείνοι που μπορούν να αναγνωρίσουν την ιλαρά στο πρόδρομο στάδιο. 

Για να μην κολλήσει κάποιος, ο ασθενής πρέπει να απομονώνεται 4 μέρες πριν την εκδήλωση των εξανθημάτων, κάτι δύσκολο μια που ο κόσμος δεν μπορει να ξεχωρίσει αν προκειται για ιλαρα ή ίωση σε αυτή την αρχική φάση. Μια ένδειξη που ίσως βοηθήσει τον μη γιατρό να καταλάβει ότι προκειται για ιλαρά και όχι συνηθη ίωση, είναι ότι στην ιλαρά κατα το πρώτο στάδιο (πριν από τα εξανθήματα δηλαδή) ο ασθενής έχει όπως στη γρίππη πυρετο και καταρροή, αλλα έχει και πολύ έντονη επιπεφυκίτιδα, κοκκινα μάτια με εκκρίσεις. Επίσης μπορεί να έχει μικρές κηλιδες στο στόμα του.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here