Καθησυχάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης για τα όρια ηλικίας των δικαστών

 

Ανακοίνωση με την οποία επιχειρεί να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις που ξέσπασαν στους κόλπους της δικαιοσύνης με αφορμή τη συζήτηση για την αύξηση, κατά τρία χρόνια, του ορίου ηλικίας των δικαστών, παρά τη συνταγματική απαγόρευση, εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης. 

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης καθησυχάζει. Καμία δίκη προθέσεων και καμία αστυνομία σκέψης δεν εγγίζει την πραγματικότητα. Καμία μεταβολή, κανείς νεωτερισμός δε θα προχωρήσει εκτός του θεσμικού πλαισίου και της νομιμότητας», αναφέρει.

Στην ίδια ανακοίνωση εκτοξεύονται βολές και κατά της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η ο οποία άσκησε σφοδρή κριτική στο ενδεχόμενο παράτασης του ορίου ηλικίας, τονίζοντας ότι θα αποτελέσει προάγγελο και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων:

«Πολιτικοί εξέφρασαν «το θεσμικό τους τρόμο» ύστερα από δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σπεύδει να αναφερθεί σε «τρόμο» εξαιτίας της «ευκολίας και προχειρότητας με την οποία επιχειρείται η υπέρβαση του Συντάγματος» στο θέμα της ηλικίας αποχώρησης των δικαστών. Το τελευταίο μάλιστα πριν καν η κυβέρνηση σκεφθεί, μελετήσει ή διατυπώσει μια πρόθεση σχετική με την ουσία ή τους τρόπους του θέματος».

Το υπουργείο καταλήγει με την έκκληση προς «όσους μετέχουν στη νομική παιδεία και στην κοινωνική συζήτηση, να αφήσουν χωρίς τρομολαγνικές διατυπώσεις τη δικαιοσύνη να εκτελεί το σημαντικό της έργο».

Κοινή ανακοίνωση των δικαστικών ενώσεων 

Προηγήθηκε κοινή ανακοίνωση αποδοκιμασίας και των Ενώσεων Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου Επικρατείας, Διοικητικών Δικαστών, Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

 

Οπως τονίζουν, «η συνταγματική διάταξη η έννοια της οποίας ουδέποτε  αμφισβητήθηκε μέχρι σήμερα δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο  παρερμηνείας και επομένως κάθε τροποποίηση του ανώτατου συνταγματικού ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών με τυπικό νόμο  συνιστά  ανεπίτρεπτη  παραβίαση  συνταγματικών  προβλέψεων».

Διευρκινίζουν ότι «οποιαδήποτε πρόταση για το ζήτημα αυτό μπορεί να τεθεί μόνο στα πλαίσια συνταγματικής αναθεώρησης στο πλαίσιο της οποίας θα τοποθετηθούμε  μεταξύ άλλων και για το συγκεκριμένο ζήτημα».

Καυτηριάζουν τέλος και το γεγονός ότι «ο  Πρωθυπουργός  , ενώ  συνομιλεί, ως έχει δικαίωμα ,  με την ηγεσία της  Δικαιοσύνης , αρνείται επί  5  μήνες  να συναντήσει τις Δικαστικές  Ενώσεις , παρά τα σχετικά  αιτήματα  που έχουν υποβάλει , απαξιώνοντας έτσι  τους εκλεγμένους εκπροσώπους όλων των κλάδων της Δικαιοσύνης».

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here