Εισήγηση στον Αρειο Πάγο: Μη νόμιμος ο πολιτικός γάμος ομόφυλων -Απαιτείται ρητή νομοθετική διατάξη

Εισήγηση κατά του πολιτικού γάμου ομόφυλων ζευγαριών έγινε στο Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου κατά την εκδίκαση σχετικής αναίρεσης. Ο αρεοπαγίτης- εισηγητής της υπόθεσης υποστήριξε ότι από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και από την ισχύουσα νομοθεσία δεν είναι  επιτρεπτός ο πολιτικός γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.
Κατά την άποψή του είναι αναγκαία  η θέσπιση με ρητή νομοθετική διάταξη του γάμου μεταξύ ομοφύλων.
Η υπόθεση απασχόλησε το ανώτατο δικαστήριο ύστεα από αναίρεση που άσκησε ζευγάρι ανδρών κατά της απόφασης του Εφετείου Δωδεκανήσου που έκρινε μη  νόμιμο (ανυπόστατο) τον γάμο μεταξύ των δυο ομοφυλόφιλων ανδρών.

 

Σύμφωνα με τον αρεοπαγίτη, δεν μπορεί να είναι νόμιμος (υποστατός) ο πολιτικός γάμος των ομόφυλων ζευγαριών καθώς:

1) υπό το νομικό καθεστώς του Αστικού Κώδικα (Α.Κ.), θεωρείται αυτονόητη η διαφορετικότητα των φύλλων των νεονύμφων και  ο Α.Κ. αντιλαμβάνεται το  γάμο μόνο μεταξύ ετεροφύλων. Η δε αναφορά των διατάξεων του Α.Κ. πλέον, σε «συζύγους» και «μελονύμφους», ουδόλως οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έγινε για να καταδείξει ότι εφεξής «αναγνωρίζει» πολιτικό γάμο και μεταξύ ομοφύλων, αλλά μάλλον ότι υιοθετήθηκε αυτή η φρασεολογία για λόγους νομοτεχνικούς,
2) από την  Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ΔΣΑΠΑ), δεν συνάγεται καταλυτικό επιχείρημα υπέρ της αναγνώρισης πολιτικού γάμου μεταξύ ομοφύλων, αφού και εκεί διακρίνονται τα δύο φύλα.
Ο Άρειος Πάγος επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του το ερχόμενο έτος.
 
 
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here