Ύποπτες μαζικές μετεγγραφές μαθητών από δημόσια σε ιδιωτικά λύκεια

 

Υποπτες μετεγγραφές μαθητών της Γ’ Λυκείου σε ιδιωτικά σχολεία καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΟΙΛΕ.

Οπως αναφέρει, δεκάδες μαθητές, οι οποίοι κατά κύριο λόγο φοιτούν στην τελευταία τάξη του Λυκείου, μετεγγράφησαν μετά το Νοέμβριο του 2015 από δημόσια σε ιδιωτικά σχολεία.Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε  κυρίως σε ιδιωτικό σχολείο των Ιωαννίνων.

Η ΟΙΛΕ επισημαίνει ότι «το γεγονός των μαζικών αυτών μετεγγραφών έχει περιέργως (;) συμπέσει με την ανακοίνωση την ίδια περίοδο του Υπουργείου Παιδείας για τον τρόπο κτήσης του απολυτηρίου της Γ’ Λυκείου και την πλήρη αποσύνδεσή του από τις εισαγωγικές εξετάσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Με λίγα λόγια, ο απολυτήριος βαθμός της Γ’ Λυκείου που αντιστοιχείται με το επίπεδο 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, που οδηγεί σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και σε εγγραφή σε ξένο πανεπιστήμιο εξαρτάται πλέον απολύτως από ενδοσχολικές διαδικασίες.

Με την πλήρη νομοθετική απορρύθμιση στην ιδιωτική εκπαίδευση έχουν ήδη παρατηρηθεί φαινόμενα παραχάραξης ενδοσχολικών διαδικασιών και έκδοσης παράνομων τίτλων σπουδών. Το φαινόμενο των μαζικών μετεγγραφών, επομένως, δημιουργεί έντονες ανησυχίες ότι κάποιοι επιδιώκουν να αποκτήσουν άκοπα, χωρίς καν να φοιτούν, άριστο βαθμό στο απολυτήριό τους για να το χρησιμοποιήσουν για ένταξη στην αγορά εργασίας ή για την περαιτέρω ακαδημαϊκή τους εξέλιξη».

Η Ομοσπονδία ζητά επειγόντως από τις αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν τα στατιστικά στοιχεία του αριθμού μετεγγραφών του τρέχοντος σχολικού έτους, για να διαπιστωθεί εάν το φαινόμενο αυτό απαντάται και σε άλλες περιφέρειες. Ζητά, επίσης, να γίνουν αναλυτικοί έλεγχοι στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια του Νομού Ιωαννίνων. Είναι αναγκαίο να μπει φραγμός στην αλλοίωση του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης και στην καταστρατήγηση της ισονομίας των μαθητριών/ών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here