Όχι στους «δημοδιδασκάλους» του 1900 που θα ήθελε η ΚΕΔΕ στα νηπιαγωγεία

Κατηγορηματικά απορρίπτει  ο υπουργός Παιδείας το αίτημα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) να αναλάβουν οι δήμοι την ευθύνη λειτουργίας των νηπιαγωγείων και μάλιστα με το «κακο προηγουμενο» των βρεφονηπιακων σταθμών

«Το υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με το Σύνταγμα έχει την αποκλειστική ευθύνη της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Το αίτημα της ΚΕΔΕ απορρίπτεται κατηγορηματικά, καθώς προσκρούει και στο Σύνταγμα της χώρας και στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης».

Το υπουργείο ανεπισημα μάλιστα μιλάει για προσπάθεια των δήμων που ελεγχονται απο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όχι για διοικητική μεταφορά, αλλά για  εξασφάλιση κονδυλίων προκειμένου να ωφεληθούν οι δήμοι, όχι όμως και οι γονείς, ειδικά αν ληφθεί υπ’ όψιν το κακό προηγούμενο των βρεφονηπιακών σταθμών.

Παραδέχεται το υπουργείο ότι η υποχρηματοδότηση είναι το μείζον πρόβλημα, ωστόσο μόνον ιδανική δεν φαντάζει η λύση της μεταφοράς δομών εκπαίδευσης στους χρεοκοπημένους δήμους.

Υπενθυμιζεται ότι το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ πρότεινε τη μεταφορά συγκροτημένων δομών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και «ζητάει» μεταξύ αυτών: Νηπιαγωγεία, Κοινωνικά Ιδρύματα, Γραφεία του ΟΑΕΔ, δομές πρόληψης και δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περιλαμβανομένων των Κέντρων Υγείας (ιδίως των αστικού τύπου), πλην του υγειονομικού προσωπικού τους.

Στην προταση αντέδρασε και η ΑΔΕΔΥ που σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που οι “τοπικοί άρχοντες” θέτουν στόχο την υπαγωγή των νηπιαγωγείων, αλλά και συνολικά της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στους δήμους για ευνόητους λόγους», ενώ καταγγέλλει την ΚΕΔΕ ότι «με την απόφασή της αυτή επαναφέρει την απόπειρα υποβάθμισης του εκπαιδευτικού χαρακτήρα της προσχολικής αγωγής, την ώρα που οι θεσμοί επιτάσσουν τον “εξορθολογισμό” σε πόρους και δαπάνες, καθώς και τις γενικευμένες περικοπές στις δημόσιες εκπαιδευτικές δομές».

Η ΑΔΕΔΥ επικαλείται την απόφαση 25/92 του ΣτΕ, η οποία ρητά αναφέρει: «Δεν μπορούν να μεταφερθούν αρμοδιότητες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αυτό γιατί το άρθρο 16 του Συντάγματος ρητά το απαγορεύει».

Ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος είπε σχετικά:

«Η συντριπτική πλειοψηφία των “ανεξάρτητων” δημάρχων της χώρας που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν.Δ., αφού λύσανε τα προβλήματα των δήμων -οι οποίοι προσπαθούν να λειτουργήσουν με 60% πια λιγότερα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και χωρίς εργαζόμενους σε βασικές θέσεις- επανέρχονται στο προσκήνιο, μέσα από το συνέδριό τους, με μια πρόταση που μας γυρνάει στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και συγκεκριμένα στην εποχή των δημοδιδασκάλων»

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here