Όταν το Βατικανό ασκεί Πολιτική!

του ΜΠΑΜΠΗ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Κάθε επίσκεψη του Πάπα της Ρώμης, εκ των πραγμάτων αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός. Η υποδοχή, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, γίνεται με τιμές αρχηγού κράτους, τα διεθνή ΜΜΕ στρέφουν την προσοχή τους και σχεδόν πάντα, οι παρεμβάσεις του αποτελούν αντικείμενο αναπαραγωγής και ταυτόχρονα πολιτικής «γραμμής».

Το ακροατήριο άλλωστε ενός Πάπα, υπερτερεί αριθμητικά οποιουδήποτε ακροατηρίου, οποιουδήποτε ηγέτη, παγκοσμίως. Πέραν όμως του θρησκευτικού του ρόλου, ο Πάπας της Ρώμης είναι ταυτόχρονα και ηγέτης ενός μικρού αλλά ισχυρού κρατιδίου, στην καρδιά της Ιταλίας. Το Βατικανό, είναι αυτόνομο κράτος. Δεν είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ-, είναι όμως μόνιμος παρατηρητής. Το κρατίδιο λοιπόν, της Αγίας Έδρας, δεσμεύεται de facto από τις διεθνείς συμβάσεις!

Μία τέτοια, διεθνής σύμβαση είναι και η συμφωνία που σύναψε η Ε.Ε. με την Τουρκία για την διαχείριση των προσφυγικών ροών από την γειτονική μας χώρα στην Ευρώπη. Μία συμφωνία που -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- καμία χώρα δεν είχε αμφισβητήσει, παρά μόνο το Ποντίφικο Κράτος, το Βατικανό.

Διότι επί της ουσίας, η μεταφορά 12 προσφύγων από την Λέσβο στο Βατικανό -και μάλιστα με αεροπλάνο του επίσημου αερομεταφορέα της Ιταλίας, δείχνει ότι η θέληση και η πολιτική πίεση υπερβαίνουν τις συμβάσεις, πολλώ δε μάλλον, όταν αυτές δεν είναι σύμφωνες με την «ηθική» που πρεσβεύουν τα κράτη.

Οι 12 πρόσφυγες που ταξίδεψαν απο τη Λέσβο στο Βατικανό, διαμένουν στη Ρώμη με ανθρωπιστική βίζα και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να καταθέσουν και αίτηση ασύλου. Το Βατικανό, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, φιλοξενεί συνολικά 20 πρόσφυγες από την Συρία, αριθμώντας μόλις 826 κατοίκους.

Ακόμα λοιπόν και στο πιο «αυστηρό» θρησκευτικό κράτος, οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο. Δεν συμβαίνει το ίδιο και στην «φιλελεύθερη» Ευρώπη.
Δυστυχώς, η πολιτική πράξη του αρχηγού του κράτους της Αγίας Έδρας, δεν θα τύχει της αναγνώρισης της πολιτικής σημασίας που της αναλογεί, παρότι όλοι ομολογούμε ότι το Βατικανό είναι κατά κυριολεξία Κράτος εν Κράτει και υπεράνω Κρατών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here