Όλα για την Όραση!

 

  • Ποια είναι η Δομή, η Λειτουργία και η Πλαστικότητα του Οπτικού Συστήματος;
    • Ποια τα προβλήματα της Όρασης και οι θεραπευτικές προσεγγίσεις;
    • Ποια είναι η εκπαίδευση των ανθρώπων με προβλήματα όρασης ιδωμένη μέσα από τα ανθρώπινα δικαιώματα;
    • Πώς πραγματοποιείται ο επαγγελματικός προσανατολισμός και η μετάβαση των ανθρώπων με προβλήματα όρασης από το σχολείο στην κοινωνία;

Η ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Η Όραση ή Βλέποντας τον Κόσμο» που διοργανώνεται την ερχόμενη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, με ελεύθερη είσοδο – από την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες και το Ίδρυμα Ευγενίδου, υπό τον συντονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Dana Alliance for the Brain – προσδοκά να απαντήσει σε όλα (ένα προς ένα) τα βασικά ερωτήματα που αφορούν την ανθρώπινη όραση. Άγνωστο αν θα το επιτύχει. Δεδομένου όμως ότι στο πρόγραμμα προβλέπεται συνομιλία του κοινού με τους διακεκριμένους επιστήμονες που έχουν κληθεί να μετάσχουν, μοιάζει αν μη τι άλλο να αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία ώστε να αναπτυχθεί ένας έγκυρος και συνάμα εκλαϊκευμένος επιστημονικός διάλογος από αυτούς που λείπουν από την χώρα μας. Ένας διάλογος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά μείζονα λόγο για τους επαγγελματίες υγείας, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς επιστήμονες, φοιτητές σχετικών ειδικοτήτων και – προφανώς – τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού της Εβδομάδας για τον Εγκέφαλο και την Νόηση που διοργανώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο από τον  Οργανισμό Dana Alliance for the Brain, έχει ως έξής:

18:00-18:30 Προσέλευση
18:30-18:35 Έναρξη-Χαιρετισμοί
Συντονιστής: Ηλίας Κούβελας, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Dana Alliance for the Brain
18:35-18:40 «Το όργανο της όρασης: Η πληροφορία από τα μάτια στον εγκέφαλο» Σπύρος Ευθυμιόπουλος, Καθηγητής Βιολογίας, Ε.Κ.Π.Α. και Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες
18:40-18:50 «Προβλήματα Όρασης – Σύγχρονες Θεραπευτικές προσεγγίσεις» Δημήτριος Αλωνιστιώτης, Οφθαλμίατρος, Επιμελητής Α’ της 2ης Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής Αθηνών, Νοσοκομείο «Αττικόν». Διδάκτωρ Οφθαλμολογίας Ε.Κ.Π.Α.
18:50-19:00 «Πλαστικότητα του Οπτικού Συστήματος: Η σημασία της για την παθολογία και την θεραπευτική της όρασης» Ειρήνη Σκαλιώρα, Εντεταλμένη Ερευνήτρια, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, Ακαδημία Αθηνών.
19:00-19:15 «Η Εκπαίδευση των ατόμων με προβλήματα όρασης, από την σκοπιά των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» Πελαγία Παπανικολάου, ΜΔΕ Ποινικών Επιστημών και Υποψήφια Δρ. Εγκληματολογίας, Νομική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α..
19:15-19:25 «Η Μετάβαση από το Σχολείο στην Κοινωνία»
Παναγιώτα Λεωτσάκου, Διοικήτρια Κ.Ε.Α.Τ.
19:25-19:30 «Προσβάσιμο Κόμικ» Τίνα Αγγέλου, Συγγραφέας
19:30-19:45 «Aκουστική Περιγραφή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών και απόσπασμα με ακουστική περιγραφή και υπότιτλους SDH» Θανάσης Παπαντωνόπουλος, Παραγωγός-Ακουστικός Περιγραφέας
19:45-20:10 Συζήτηση

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here