Επιτάχυνση διαπραγματεύσεων ζήτησε από την Γερμανίδα Καγκελάριο ο Αλέξης Τσίπρας

PRESSROOM

ΦΩΤΟ: ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να ισχύσει η απόφαση της ς 20ης Φεβρουαρίου που προβλέπει μια πρώτη ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τέλους Απριλίου, ζήτησε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, κατα την  διάρκεια μιάς ώρας συνάντηση που είχαν το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό.

 Η συνάντηση, η δεύτερη του Ελληνα πρωθυπουργού με την καγκελάριο,  σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα, καθώς διαπιστώθηκαν σημαντικά βήματα προόδου στις συζητήσεις, σε σχέση με την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών στο Βερολίνο, πριν ενάμιση μήνα.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνηση να ξεμπλοκάρει την διαδικασία της διαπραγμάτευσης που γίνεται σε τεχνικό επίπεδο ώστε να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατό πολιτική λύση που θα οδηγήσει σε εκταμίευση, βάζοντας τέλος στην κρίση ρευστότητας της οικονομίας.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι κατά τη συνάντηση υπήρξε σύγκλιση απόψεων σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και το 2016 καθώς και στη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων. Συμφωνήθηκε επίσης μετά από πρόταση της ελληνικής πλευράς η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να γίνει ανεξάρτητη αρχή και να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί φορολογικοί μηχανισμοί.

Ωστόσο παραμένουν μεγάλες διαφορές στα θέματα του ΦΠΑ, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, για το οποίο οι εταίροι απαιτούν να ληφθούν νέα μέτρα.

Μετά από αυτά, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η ελληνική πλευρά έχει διανύσει, το τελευταίο διάστημα το 70% της απόστασης που χώριζε τις δύο πλευρές και πως πρέπει τώρα να βρεθεί για τα υπόλοιπα ένας έντιμος πολιτικός συμβιβασμός που θα επιτρέπει να προχωρήσει η διαδικασία υπογραφής συμφωνίας έως το τέλος Απριλίου, για να αναπνεύσει η χώρα από την ασφυξία ρευστότητας στην οποία βρίσκεται.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Η κυβέρνηση όπως έχει γίνει γνωστό, θεωρεί ότι «ο πολιτικός συμβιβασμός είναι η μόνη ρεαλιστική λύση» και άρα σημασία έχουν περισσότερο οι πολιτικές συζητήσεις και συγκλίσεις και λιγότερο οι επαφές των τεχνικών κλιμακίων.

Λίγο πριν την συνάντηση, είδαν το φως της δημοσιότητας σενάρια που έφεραν τον Πρωθυπουργό να θέτει στην Καγκελάριο το δίλημμα ή προχωράμε σε πολιτική συμφωνία άμεσα ή παύει να ισχύει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Ωστόσο κυβερνητικοί κύκλοι διέψευσαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Συγκεκριμένα, σε non paper του Μαξίμου αναφέρεται:

«Τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται με τελεσίγραφο στη συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ δεν έχουν καμία απολύτως βάση. Η ελληνική κυβέρνηση όπως δεν δέχεται τελεσίγραφα έτσι και δεν θέτει».

Μέρκελ-Τσίπρας

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της χώρας μας   κ. Θεοχαράκη  που μετείχε το βράδυ της Τετάρτης στην τηλεδιάσκεψη  του Euroworking group oι διαφορές ανάμεσα στις δυο πλευρές είναι πολλές, στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό, στην  αξιοποίηση  της δημόσιας περιουσίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός θα τηρήσει την ίδια στάση που κρατά σε όλες τις επαφές του με τους ξένους ηγέτες σε σχέση με όλα όσα πάγια θέτει η Ελλάδα για αμοιβαία επωφελή λύση. «Πρέπει να βρεθεί γρήγορα λύση. Δεν μπορούν να σέρνουν μια τέτοια λύση και να κατηγορούν την Ελλάδα για καθυστέρηση» τόνισε.

Η συνάντηση  Τσίπρα – Μέρκελ όπως διευκρινίστηκε τελικά, πραγματοποιείται μετά από επίσημο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο και αποδέχθηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος. Η συνάντηση επομένως των δύο πρωθυπουργών δεν θα είναι άτυπη αλλά επίσημη.

Σημειώνεται ότι η Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί μια ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα, στο οποίο ωστόσο δεν αναμένονται εξελίξεις αναφορικά με την Ελλάδα.
«Βλέπω πλήρες αδιέξοδο και σκηνικό ρήξης. Δεν βλέπω να επιτυγχάνεται συμβιβασμός.» Αυτή την εκτίμηση έκανε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤΕΝΝΑ θεωρώντας πως το δημοψήφισμα θα είναι η διέξοδος για την κυβέρνηση.

Τη  λύση του δημοψηφίσματος , εάν δεν εξευρεθεί λύση μέχρι τις 11 Μαίου, πρότεινε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονος, μιλώντας το πρωί  της Πέμπτης στην τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ. Είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτούμε το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμβιβασμός», είπε μιλώντας στο Σκάι και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γαβριήλ Σακελλαρίδης στο ερώτημα που του έθεσαν στον ΑΝΤΕΝΝΑ «δημοψήφισμα ή εκλογές» σε περίπτωση αδιεξόδου, απάντησε πως «οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ήταν στην ουσία δημοψήφισμα».

Συγκρατημένα αισιόδοξος δήλωσε στον Κόκκινο», ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης και τόνισε: «Το ζητούμενο για την Ελλάδα, που έχει υποφέρει περισσότερο απ όλους από αυτή την καταστροφική πολιτική, είναι να γίνει η ελληνική περίπτωση αρχή μιας αλλαγής και μέρος μιας ευρύτερης συμμαχίας. Επειδή έχουμε μια δύσκολη διαπραγμάτευση μπροστά μας, θα κερδίσουμε αν η Ελλάδα, παρότι είναι η μόνη χώρα με αριστερό πρωθυπουργό, καταφέρει αυτό το «φτάνει πια με τη λιτότητα» να το κάνει ατζέντα μιας ευρύτερης συμμαχίας για να πετύχει τον περίφημο έντιμο συμβιβασμό για τον οποίο μιλάει ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here