Ωρα μηδέν για τη Μοσούλη- Η μάχη απελευθέρωσης από τον ISIS, οι Κούρδοι και η τουρκική ανάμιξη

Θέμα ημερών ίσως και ωρών είναι η έναρξη της μεγάλης συντονισμένης στρατιωτικής επιχείρησης των Ιρακινών ενόπλων δυνάμεων και των συνεργαζόμενων ομάδων για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το ισλαμικό Κράτος. ωστόσο, η υπόθεση περιπλέκεται, καθώς η Τουρκία που διατηρεί στρατεύματα στη περιοχή κοντά στη Μοσούλη, την Μπακίσα, διεκδικεί ενεργό ρόλο στην επιχείρηση, αποκλείοντας μάλιστα τη συμμετοχή των Κούρδων!
iraqi-army
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ιράκ όλα είναι έτοιμα για την μεγάλη επιχείρηση, το πράσινο φως για την έναρξη της οποίας θα δώσει ο ιρακινός πρωθυπουργός.  Σε αυτήν, εκτός των τακτικών δυνάμεων του ιρακινού στρατού θα πάρουν μέρος, δυνάμεις της σιιτικής πολιτοφυλακής(οι λεγόμενες δυνάμεις κινητοποίησης του λαού), αλλά Κούρδοι Πεσμεργκά.
‘Ο αρχηγός των Ιρακινών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Uthman Al-Ghanami, επιβεβαίωσε ότι οι προετοιμασίες για την επιχείρηση έχουν ολοκληρωθεί και ότι σε αυτήν θα πάρουν μέρος κουρδικές δυνάμεις Πεσμεργκά.
Μάλιστα όπως έγινε γνωστό, οι Κούρδοι θα επιχειρήσουν χρησιμοποιώντας τελευταίας τεχνολογίας τεθωρακισμένα οχήματα που μοιάζουν βγαλμένα από ταινία επιστημονικής φαντασίας.
%cf%80%ce%b5%cf%83%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%ba%ce%b1-%ce%bf%cf%87%ce%b7%ce%bc%ce%b1
Ηδη αεροσκάφη της διεθνούς υπό τις ΗΠΑ, δύναμης, είναι έτοιμες νξα εξαπολύσουν στοχευμένες βομβιστικές επιθέσεις κατά επιλεγμένων στόχων του ISIS στη Μοσούλη, συνδράμοντας την επίθεση από τη ξηρά.

Ωστόσο η Τουρκία παρεμβαίνει στην όλη επιχείρηση, διεκδικώντας ενεργό στρατιωτικό ρόλο, μέσω των δυνάμεων που διατηρεί και εκπαιδεύει στη Μπακίσα, έξω από τη Μοσούλη. Για την τουρκική εισβολή και κατοχή ιορακινων εδαφών, το Ιραν έχει καταγγείλει τη Τουρκία στον ΟΗΕ.

Οπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, οι δυνάμεις που βρίσκονται στην Μπακίσα και συνεργάζονται με τον τουρκικό στρατό πρόκειται να πάρουν μέρος στην επιχείρηση.

Η Άγκυρα είχε προηγουμένως διαμηνύσει πως επιδιώκει ρόλο στην επιχείρηση εκκαθάρισης της ιρακινής Μοσούλης, στην οποία επίσης δεν θέλει να συμμετέχουν μέλη των κουρδικών δυνάμεων.

 Η Τουρκία με το τρόπο αυτό προσπαθεί να εμφανισθεί ως αυτόκλητη προστάτιδα δύναμη των σουνιτών της Μοσούλης, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο από τις σιιτικές παραστρατιωτικές μονάδες. ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη σε άλλες σουνιτικές πόλεις που απελευθερώθηκαν από τον ISIS(Τικρίτ, Φαλούτζα).

 %cf%80%ce%b5%cf%83%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%ba%ce%b1-%ce%bf%cf%87%ce%b7%ce%bc%ce%b1-2

Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τη Μοσούλη πριν δύο χρόνια. Οι 1.5 εκατομμύριο κάτοικοι της πόλης της Μοσούλης, ετοιμάζονγται για σφοδρή μάχη,  ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά θα καταφέρουν να το εκτοπίσουν από τα εδάφη τους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here