Εκβιασμοί στο Eurogroup. Oχι Βαρουφάκη σε πλειστηριασμούς, επιστροφή «τρόικας»

Εντονες πιέσεις ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο(το ρεπορτάζ μιλά για εκτόξευση απαράδεκτων χαρακτηρισμών κατά του έλληνα υπουργού οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη), άσκησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην ελληνική κυβέρνηση κατά την διάρκεια του Eurogroup στη Ρίγα της Λεττονίας.

Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισλμπλουμ, η συζήτηση που έγινε κατά την συνεδρίαση ήταν πολύ κρίσιμη καθώς απέχουμε πολύ ακόμη από μια συμφωνία.  Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών διαπίστωσε μεγάλες διαφορές ακόμη μεταξύ των δύο μερών, παρά τις θετικές εξελίξεις των προηγούμενων ημερών και συμπλήρωσε ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Παρά την αίσθηση του επείγοντος όμως, ο ίδιος, περιέργως, δεν μίλησε για την δυνατότητα να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα αλλά παρέπεμψε γενικώς στην επόμενη τακτική συνεδρίαση της 11 Μαίου!

Η διάσταση αυτή έρχεται σε καταφανή αντίθεση με τα όσα εξέπεμψαν χθες ο έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, μετά την συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε αισιόδοξος σε δηλώσεις του, τονίζοντας ότι είμαστε πολύ πιο κοντά σε συμφωνία από ότι το προηγούμενο διάστημα ενώ η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι πρέπει να κάνουμε ότι χρειασθεί για να μην ξεμείνει από ρευστό η Ελλάδα.

Το χθεσινό εποικοδομητικό κλίμα στις Βρυξέλλες ωστόσο, δεν φαίνεται να είχε αντανάκλαση στην συνεδρίαση του Eurogroup. Εκεί οι πληροφορίες λένε πως ο κ. Βαρουφάκης βρέθηκε αντιμέτωπος με μια δριμεία και συντονισμένη επίθεση συναδέλφων του. Στον κ. Βαρουφάκη καταλογίζουν καθυστερήσεις στις συνομιλίες και έλλειψη ενός περιεκτικού πακέτου μεταρρυθμίσεων που θα γίνουν αποδεκτές από τους εταίρους.

Ntailsmploym

Ο κ. Ντάιλσεμπλουμ, μάλιστα σε μια έμμεση αλλά σαφή παραδοχή του αθέμιτου εκβιασμού που ασκείται στην Ελλάδα με όπλο την χρηματοδοτική ασφυξία, είπε με κυνικό τρόπο ότι «μόνο με μια ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων θα έλθει η βοήθεια. Ο χρόνος πιέζει την Αθήνα».

Στο χορό των απειλών μπήκε και ο Πρόεδρος του ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δήλωσε ότι μελετά νέο κούρεμα της αξίας των ελληνικών ομολόγων τα οποία δίδονται ως ενέχυρο για τη λήψη ρευστότητας από τον μηχανισμό ELA.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM, Kλ. Ρένγκλιγκ, που ωμά και καθαρά τόνισε: Η βοήθεια είναι εκεί ως τις 30 Ιουνίου. Θα την πάρετε μόνο εάν υπάρξει συμφωνία».

Να σεβασθεί τις δεσμεύσεις της προς τους εταίρους, ζητησε ο Γάλλος επίτροπος οικονομικών Π. Μοσκοβισί  και ότι δεν είχει σημειωθεί η ευκταία πρόοδος.

Από τη πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης εμφανίσθηκε ψύχραιμος στις δηλώσεις του, τονίζοντας ότι έχει επιτευχθεί σαφέστατη πρόοδος και σύγκλιση σε πολλά σημεία, όπως ιδιωτικοποιήσεις και το πλεόνασμα, επανέλαβε τις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης(ασφαλιστικό, εργασιακά, ΦΠΑ), ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, δήλωση που αποκαλύπτει ότι οι εταίροι επαναφέρουν στο τραπέζι το θέμα των πλειστηριασμών στα κόκκινα στεγαστικά δάνεια.

Ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και θεσμούς και επέμεινε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται επισκέψεις των «θεσμών» σε υπουργεία και υπηρεσίες  όπως γινόταν στο παρελθόν(κάτι που προφανώς απαιτούν οι εταίροι). Παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχει θέμα ρευστότητας στη χώρα.

Για προσπάθεια να αντιστραφεί στη Λετονία, το εποικοδομητικό και θετικό κλίμα των συναντήσεων του Αλ. Τσίπρα με την Α. Μέρκελ, τον Φρ. Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στις Βρυξέλλες όπου εκφράσθηκε η πολιτική βούληση να βρεθεί λύση, κάνουν λόγο πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

«Οι πιέσεις κατά της χώρας είναι αναμενόμενο ότι θα ενταθούν όσο θα πλησιάζει η ώρα της υπογραφής της συμφωνίας.  Οι διαδικασίες προς επίτευξη της συμφωνίας επιταχύνονται με το Brussels Group να συνεχίζει τις εργασίες του. Το ίδιο, άλλωστε, τόνισε και ο Πιερ Μοσκοβισί που είπε ότι «έχει επιτευχθεί πρόοδος» για να σημειώσει ότι «οι προσπάθειες πρέπει να επιταχυνθούν αρχής γενομένης από το προσεχές Σαββατοκύριακο», τόνιζαν πηγές της κυβέρνησης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here