Τσίπρας: Η πολιτική ενότητα στην Ευρώπη δεν συνάδει με μονομερείς πράξεις

Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι οι φράχτες και ο ρατσισμός» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία θα εξετάσει το προσφυγικό, αλλά και τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ένωση.

Ηταν ένα σαφές μήνυμα προς εκείνες κυρίως τις χώρες που επιδιώκουν να θέσουν την Ελλάδα εκτός Σένγκεν, επιβάλλοντας εμπόδια και φράχτες στα σύνορα της χώρας με την ΠΓΔΜ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Ελληνας πρωθυπουργός επεσήμανε την αντίφαση μεταξύ του δόγματος για όλο και μεγαλύτερη πολιτική ενότητα στην ΕΕ και των μονομερών ενεργειών ορισμένων χωρών στο θέμα του προσφυγικού.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την «βαθύτατη και σοβαρότατη αντίθεση» μεταξύ του «ever closer Europe» στο βόρειο άκρο της Ευρώπης και των «μονομερών ενεργειών» που δημιουργούν πλήγματα στο άλλο άκρο της.

Για Brexit: Ναι στην Ευρώπη των αξιών

Ακόμη ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Βρετανία πρέπει να βοηθηθεί στις σχέσεις της με την Ευρώπη, αλλά όχι καταστρατηγώντας το κοινοτικό κεκτημένο.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι αν η κάθε χώρα βάζει στο τραπέζι ό,τι τη συμφέρει και την εξυπηρετεί και η συζήτηση δε γίνεται στη βάση αξιών, αργά ή γρήγορα η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Απευθυνόμενος στις χώρες της λεγόμενης ομάδας του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία), ο έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε ότι ενώ μιλούν για φράχτες, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που αντιμετωπίζουν από τη Βρετανία είναι επίσης ένας φράχτης (αναφερόμενος στην αναστολή των κοινωνικών επιδομάτων για ευρωπαίους πολίτες).

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να βρεθούν συνολικές και συλλογικές λύσεις για την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι αν αυτό δεν είναι εφικτό, καλύτερα να καθυστερήσει το κείμενο συμπερασμάτων, έως ότου βρεθούν οι λύσεις στις οποίες θα έχουν συμφωνήσει όλοι μαζί.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε τρεις κρίσεις παράλληλα. Τη χρηματοπιστωτική κρίση, την κρίση ασφάλειας και την προσφυγική κρίση», είχε δηλώσει προσερχόμενος στη σύνοδο.

» Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά ενωμένοι και αλληλέγγυοι παντού, όχι μόνο στη βορειοδυτική πλευρά της Ευρώπης, αλλά και στην νοτιοανατολική και στη μεσογειακή πλευρά της» προσέθεσε ο πρωθυπουργός και τόνισε:

«Η λύση στην προσφυγική κρίση δεν είναι το χτίσιμο φραχτών και η προώθηση του ρατσισμού στην Ευρώπη. Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τείχη και ξενοφοβία. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν μπορεί να είναι μόνο για κάποιους και για κάποιους άλλους ‘α λα καρτ’».

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Τσέχο πρωθυπουργό

Ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σόμποτκα, κατόπιν αιτήματος του Τσέχου, ο οποίος και ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για το περιεχόμενο της μίνι συνόδου των χωρών του Βίζεγκραντ, που έγινε στην Πράγα την περασμένη Δευτέρα.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή ο τσέχος πρωθυπουργός είχε προσκαλέσει τον Αλ. Τσίπρα στη σύνοδο στην Πράγα, ωστόσο ο ίδιος δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση λόγω φόρτου εργασίας. Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Αλ. Τσίπρας είπε στον τσέχο ομόλογό του πως η Ελλάδα αδυνατεί να υλοποιήσει οτιδήποτε μη σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, όπως είναι οι παράνομες επαναπροωθήσεις.

Επίσης, ζήτησε να δοθεί το απαραίτητο περιθώριο στην ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό να αποδώσει καρπούς, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Τουρκίας, της μετεγκατάστασης και της συμμέτοχης του ΝΑΤΟ.

Επίσης, ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως η αποστολή στρατού και χωροφυλακής στα σύνορα μιας χώρας συνιστά μια «μη φιλική ενέργεια». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο τσέχος πρωθυπουργός απάντησε πως η Τσεχία θα βοηθήσει και την Ελλάδα, όπως βοηθάει και τις άλλες χώρες.

Η πολύνεκρη έκρηξη στην Αγκυρα, ματαίωσε τη σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, την τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Γερμανίας – Τουρκίας, αλλά και την 11μερή συνάντηση (10 κράτη-μέλη και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) με την Τουρκία.

Πάντως τις τελευταίες μέρες, και μετά την ολοκλήρωση  των hot spots, το κλίμα δεν είναι τόσο βαρύ για την Ελλάδα στην ΕΕ. Σημαντικό ρόλο έπαιξε βέβαια κι η στάση της γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ, η ποία τάχθηκε κατά της διάλυσης της συνθήκης Σένγκεν, της κατασκευής φραχτών και του κλεισίματος συνόρων.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση των χωρών του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία) που ζητούν plan Β εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να μειώσει τις προσφυγικές ροές προς την ΕΕ.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here