Χ. Γκότσης: Το σχέδιο χρηματοδότησης επιχειρήσεων και ανάπτυξης της οικονομίας

Από MARKET FAIR

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΑΛ. ΖΩΝΤΑΝΟΣ)

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναλύει το σχέδιο της ελληνικής πολιτείας για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσα και έξω από την Κεφαλαιαγορά.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στην ενεργοποίηση των εξής χρηματοδοτικών εργαλείων-μέσων:

1. Πρόκειται να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Συμμετοχών (Fund of Funds) με αρχικό κεφάλαιο 200 εκ. προερχόμενα από το εξωτερικό και τον ιδιωτικό τομέα. Το Ταμείο προβλέπεται να λειτουργήσει σύντομα και να προσφέρει κεφάλαια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κυρίως σ’ αυτές που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο (startups και easy stage) και έχουν ανάγκη από seed capital για την ανάπτυξή τους.

2. Μέσα στο Φθινόπωρο αναμένεται η μετατροπή του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης) σε αναπτυξιακή τράπεζα με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα σε μικρομεσαίες υγιείς επιχειρήσεις να βρουν κεφάλαια. Η πρόταση έχει γίνει προς τους θεσμούς και αναμένεται απάντηση. Η αναπτυξιακή τράπεζα θα διαχειρίζεται πόρους του ΕΣΠΑ, του ΠΔΕ, των διαρθρωτικών ταμείων, καθώς και υπερεθνικών φορέων όπως είναι η ΕΤΕΠ και η EBRD.

3. Απελευθερώθηκε η ελληνική αγορά για την έκδοση εταιρικών ομολόγων (Corporate Bonds). Ελληνικές υγιείς επιχειρήσεις με προοπτική μπορούν πλέον να εκδώσουν ομόλογα ομόλογα σταθερής απόδοσης (coupons) προς όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό.

4. Θεσμοθετήθηκε με νόμο που ψηφίστηκε, τη συμμετοχική χρηματοδότηση (Crowdfunding). Το Crowdfunding αποτελεί ένα σημαντικό εναλλακτικό εργαλείο χρηματοδότησης, το οποίο, αν εφαρμοσθεί με σύνεση, θα δώσει λύσεις στα σχέδια αλλά και στα όνειρα πολλών νέων επιχειρηματικών με πρωτοποριακές ιδέες και προτάσεις, επισημαίνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Στις διαδικτυακές πλατφόρμες που αναρτώνται οι επενδυτικές προτάσεις προς το κοινό θα μπορούν μεμονωμένοι επενδυτές να συμμετέχουν με ποσά έως 5.000 ευρώ για κάθε επένδυση και συνολικά έως 30.000 ευρώ για το σύνολο. Χρησιμοποιούνται επίσης εισοδηματικά κριτήρια για τον αποκλεισμό ανάληψης ρίσκου από αδύναμα οικονομικά άτομα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η ελληνική οικονομία περνάει πλέον από το στάδιο της σταθεροποίησης στο στάδιο της ανάκαμψης, η οποία για το 2017 προβλέπεται να είναι πολύ σημαντική. Οπως αναφέρει ο κ. Γκότσης σε αυτό βοήθησαν κυρίως η καλή τουριστική χρονιά, η υψηλή απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, καθώς και η μερική αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.
Σύμφωνα με τον κ. Γκότση, ο δείκτης οικονομικού κλίματος έχει βελτιωθεί σημαντικά, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει, ενώ ο αρχικός φόβος για σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις από το Brexit δείχνουν να μην επαληθεύονται.

(σ.σ. η αλήθεια είναι ότι οι αποδόσεις των ομολόγων δεν έχουν υποχωρήσει, βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα στο 8,3% ενώ ο δείκτης οικονομικού κλίματος έχει βελτιωθεί οριακά και βρίσκεται σε επίπεδα 2013).

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here