Χ. Γιαλλουρίδης: Βάσει σχεδίου η Τουρκία μας στέλνει τους πρόσφυγες

Συνέντευξη: ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΙΑΤΣΟΥ

Ενα τεστ αντοχής ;  Μία σκληρή δοκιμασία για το οικοδόμημα της Ενωμένης Ευρώπης; Μήπως χτύπημα νοκ άουτ; Οι  διαστάσεις που λαμβάνει από μέρα σε μέρα το προσφυγικό ζήτημα έχει ξεπεράσει τους πάντες.  Και η ενωμένη Ευρώπη, διχασμένη σήμερα,  τρέχει πίσω από τις εξελίξεις.

« Η Ευρώπη  διέρχεται την μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της ενώ η απειλή της διάλυσής της είναι προ  των πυλών», δηλώνει ο  καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης και προσθέτει  ότι  πρωτοβουλίες σαν αυτή της Αυστρίας, υπονομεύουν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά την ίδια την Ενωση.

Κοσμήτορας  της Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και με μεγάλη εμπειρία στα ελληνοτουρκικά και στα θέματα της Μέσης Ανατολής, εκτιμά ότι τα βόρεια σύνορά μας θα παραμένουν κλειστά για μεγάλες περιόδους  και θα εγκλωβίζονται στη χώρα μας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο ίδιος είναι μέλος της επιτροπής που απέστειλε τις ελληνικές  υποψηφιότητες για Νόμπελ Ειρήνης, υποστηρίζοντας με πάθος την συλλογική προσπάθεια ανώνυμων ανθρώπων, των ανθρώπων του Αιγαίου να αγκαλιάσουν τους πρόσφυγες.

Ολόκληρη η συνέντευξη που έδωσε στο Presspublica:

       Πως ερμηνεύετε την στάση της Αυστρίας στο προσφυγικό, μιας χώρας που έχει ήδη δεχθεί 100.000  πρόσφυγες στο έδαφός της;

Η στάση της Αυστρίας όντως ξενίζει, γιατί είναι μια χώρα που ανήκει στη παλαιά Ευρώπη, με την έννοια ακριβώς ότι έχει μια αυτοκρατορική συνείδηση του κόσμου, μπορεί να μην ταυτίζεται εν πολλοίς με τις αρχές και τα ιδεώδη του ελληνικού πολιτισμού, αλλά ως ευρωπαϊκή χώρα δέχτηκε ήδη από τους περασμένους αιώνες τα νάματα του διαφωτισμού και της αναγέννησης που όπως ξέρουμε όλοι, έχουν ως αφετηρία και πηγή τους τον ελληνικό πολιτισμό, ο οποίος επηρέασε τα μάλα τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Ταυτόχρονα η Αυστρία δεν ανήκει στους νεοσσούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναζητούν τη ταυτότητά τους αναπτύσσοντας έναν αναχρονιστικό και παλαιομοδίτικο εθνικισμό που φτάνει και πολλές φορές τα ξεπερνά τα όρια του ρατσισμού. Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτή η στάση της Αυστρίας οφείλεται στη ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς στο αυστριακό κράτος και το άγχος του βαρύτατου πολιτικού κόστους εξαιτίας των ανεξέλεγκτων προσφυγικών ροών. Εξάλλου, η Αυστρία έχει ήδη δεχτεί στους κόλπους της περισσότερους πρόσφυγες από άλλες χώρες, αφού φιλοξενεί ήδη 100.000.

Αποφάσεις για το προσφυγικό που λαμβάνονται ερήμην της Ελλάδας σαν αυτή που ελήφθη στη Βιέννη με την συμμετοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ,  τι υποκρύπτουν; Πως  διαβάζονται; 

Δεν λαμβάνονται σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλαδή στις Βρυξέλλες, αποφάσεις ερήμην της Ελλάδος. Αυτό που κάνει η Αυστρία τώρα με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, είναι πολιτικά φυσικά όχι μόνο άστοχο, αλλά και απαράδεκτο, ωστόσο δεν εντάσσεται σε ένα θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε., αλλά ανήκει σε πρωτοβουλίες κρατών – μελών της Ένωσης και όχι μόνο, οι οποίες θέλουν να κινηθούν κατά μόνας, υπονομεύοντας ίσως όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ίδια την Ένωση.

    Η  μη τήρηση της συμφωνίας για την διαχείριση του   προσφυγικού,  λίγες ώρες μετά το Ευρωπαικό Συμβούλιο, τι μήνυμα περνάει για την Ενωμένη Ευρώπη;

Η συμφωνία που έλαβε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο,  όντως δεν τηρείται όσον αφορά τις προσφυγικές ροές από ορισμένες χώρες, και εδώ θα πρέπει να υπογραμμίσει κανείς πως η Ευρώπη, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση, διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της, ενώ η απειλή της σταδιακής διολισθήσεως διάλυσής της είναι προ των πυλών. Αυτό γιατί η Ευρώπη βασίζεται σε μια βασική αρχή που λέγεται ενιαίος χώρος, οικονομικός, κοινωνικός, πολιτιστικός, και η δεύτερη βασική της αρχή είναι η αλληλεγγύη των κρατών – μελών της Ε.Ε. που οδηγεί σε υπέρβαση των εθνικών σκοπιμοτήτων χάριν των ευρωπαϊκών αρχών και των κοινών συμφερόντων. Στη πράξη αποδεικνύεται ότι επικρατούν οι εθνικές σκοπιμότητες και τα εθνικά συμφέροντα.

Θα βοηθήσει ή όχι η εμπλοκή το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στην μείωση των προσφυγικών ροών;

Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ είναι μια ομιχλώδης υπόθεση, δεν μπορεί κανείς να φανταστεί πως θα εμπόδιζαν τα προσφυγικά κύματα, η παρουσία του στόλου σε διάφορα σημεία του Αιγαίου, εκτός από το γεγονός, ότι με έμμεσο τρόπο, δηλαδή μέσω Τουρκίας, μπορεί να υπονομευθεί η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, κυρίως στην εφαρμογή των κινητοποιήσεων έρευνας και διάσωσης. Εξάλλου είναι γνωστό πως το ΝΑΤΟ θα επιχειρεί με μοναδική αποστολή τον εντοπισμό των δουλεμπόρων με τα πλοιάρια των προσφύγων και θα καλεί την τουρκική ακτοφυλακή να τους πηγαίνει πίσω, ένα θέμα στο οποίο οι τούρκοι δείχνουν  να υπαναχωρούν και να μην το δέχονται. Αν αυτό δεν ισχύει, δηλαδή ότι δεν θα υποχρεούνται να παίρνουν πίσω τους πρόσφυγες, τότε δεν έχει καμία αποστολή το ΝΑΤΟ.

Θεωρείτε το κλείσιμο των συνόρων σίγουρο ; Τι θα συμβεί με χιλιάδες πρόσφυγες που θα βρεθούν στη χώρα μας;

 Ανησυχώ πάρα πολύ ότι θα έχουμε παρατεταμένες περιόδους κλεισίματος των συνόρων, δεν ξέρω αν θα κλείσουν δια παντός, αλλά θα έχουμε πολύ μεγάλες καθυστερήσεις ροών, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται στην Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες, να μην πούμε εκατοντάδες χιλιάδες μεταναστών, καθημερινά που θα αφικνούνται διοχετευόμενοι από τις τουρκικές αρχές στα ελληνικά νησιά, πράγμα στο οποίο θα συμβάλλει τόσο η βελτίωση των καιρικών συνθηκών όσο και η εντατικοποίηση των  πολεμικών συγκρούσεων.

Ποιός ο ρόλος της Τουρκίας στις σημερινές εξελίξεις;

Η Τουρκία είναι υπεύθυνη, ή τουλάχιστον συνυπεύθυνη, για το δράμα της Συρίας και της Μέσης ανατολής ευρύτερα, αφού σύμφωνα και με δημόσια παραδοχή του Τζο Μπάιντεν, του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, η Άγκυρα παρέσυρε την Ουάσινγκτον στην επιχείρηση πτώσης του καθεστώτος Άσαντ. Τώρα, αφού διέλυσαν τη Συρία παίρνουν τους πρόσφυγες, ζητούν μεγάλα ανταλλάγματα για τη συνεργασία τους με την Ευρώπη, τους διοχετεύουν δολίως και κατόπιν σχεδίου στα ελληνικά νησιά, έτσι ώστε να υπονομεύσουν την ελληνική συνοχή, υποβαθμίζουν τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα εντέχνως αναβαθμίζουν τη δικιά τους θέση, δημιουργώντας την εικόνα της απαραίτητης για την επίλυση του προβλήματος, χώρας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here