Χωρίς πλοία ως και την Πέμπτη 8 Δεκέμβρη-Παρατείνεται η απεργία της ΠΝΟ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΣΤ. ΜΙΣΙΝΑΣ)

Συνεχίζουν οι ναυτεργάτες τις κινητοποιήσεις τους, με νέα 48ωρη απεργία που κήρυξαν και η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας ως και την Τετάρτη, 7 Δεκέμβρη. Με τη λήξη της, την Πέμπτη η ΠΝΟ -τα 13 σωματεία-μέλη της οποίας έκαναν πορεία το πρωί από τον Άγιο Διονύσιο προς το ΥΕΝ- θα συμμετάσχει, όπως ήδη είχε προαναγγείλει, και στην απεργία της ΓΣΕΕ, στις 8 Δεκέμβρη. Αυτό σημαίνει ότι τα πλοία -που είναι ακινητοποιημένα από την περασμένη Παρασκευή- θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας έως και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Η ΠΝΟ πήρε την απόφαση μετά την άκαρπη, όπως την χαρακτήρισαν, συνάντησή της με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Π. Κουρουμπλή.

Την Τετάρτη θα συνεδριάσει εκ νέου η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, για να καθορίσει την περαιτέρω στάση της.

Πάντως, ήδη η παράταση των κινητοποιήσεων της ΠΝΟ έχει ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν σε νησιά χιλιάδες μαθητές-εκδρομείς, αλλά και αγρότες με τα προϊόντα τους.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με τους εκπροσώπους της ΠΝΟ, ο υπουργός μίλησε για ένα κοινωνικό πρόβλημα, αυτό «με τα παιδιά που βρίσκονται στην Κρήτη κι έχουν αποκλειστεί και δεν είναι δυνατό να το αγνοούμε. Επίσης, το αγροτικό ζήτημα, με το να κινδυνεύουμε να χάσουμε τις αγορές της Ευρώπης, δεν μπορεί να το αγνοεί ούτε η ΠΝΟ, ούτε η κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής. Όπως είπε, ζήτησε συγκεκριμένο ραντεβού με την ΠΝΟ για το ασφαλιστικό μέσα στην εβδομάδα και με την υπουργό Εργασίας, για τα ζητήματα των συντάξεων και άλλων θεμάτων προκειμένου να βρεθούν λύσεις. «Οι διαβεβαιώσεις που πήραν από την κυβέρνηση δεν αφήνουν περιθώρια στην ΠΝΟ για συνέχιση της απεργίας. Περιμένω την απόφασή τους και βάσει αυτής θα αναλάβω τις δικές μου ευθύνες και στα παιδιά και στους αγρότες» τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, «η εκτίμηση της ΠΝΟ ότι επιχειρείται η εξομοίωση του φορολογικού καθεστώτος που ίσχυε μέχρι σήμερα, με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, αποκρούστηκε από την πρώτη στιγμή από την κυβέρνηση απέναντι στους Θεσμούς. Οι Θεσμοί επανήλθαν με ένα ποσοστό 3%, πράγμα που είχε ξαναγίνει τρεις φορές τα τελευταία χρόνια, εμείς όμως αρνούμαστε ακόμα και αυτό το ποσοστό να επιβληθεί. Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και στο Eurogroup και υπολογίζουμε ότι στις 18 του μήνα θα τελειώσει η αξιολόγηση, αυτή η προσπάθεια για να υπάρξει αυτή η αύξηση, δεν θα ευδοκιμήσει. Είμαι βέβαιος από τις διαβεβαιώσεις και των δύο υπουργών, ότι η προσπάθεια θα είναι αποτελεσματική, ώστε να μην υπάρξει καμία αύξηση στο 10 και 15% των ναυτικών που ίσχυε μέχρι σήμερα» είπε ο υπουργός, ζητώντας από την ΠΝΟ να μην προκαλέσει παρενέργειες με την απεργία της.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς, δήλωσε ότι «πρόθεση του υπουργού είναι να μην υπάρξει καμία επιβάρυνση, αλλά δεν υπάρχει δέσμευση η οποία μπορεί κάλλιστα να δώσει άλλο αποτέλεσμα». Ερωτηθείς για τους εγκλωβισμένους μαθητές στην Κρήτη, αρκέστηκε να δηλώσει πως «τα παιδιά μπορούν να φύγουν με δύο αεροπλάνα».

Η απεργία των ναυτικών έχει αφήσει τουλάχιστον 3.000 μαθητές που βρίσκονταν σε εκδρομή με τα σχολεία τους εγκλωβισμένους σε νησιά, σύμφωνα με τα στοιχεία τουριστικών γραφείων.

Μάλιστα, μέχρι αργά το απόγευμα της Κυριακής, όπως επισημαίνει ο Ελεύθερος Τύπος, δεν μπορούσε να δοθεί επίσημη απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας για το τι θα γίνει με τους μαθητές που έχουν αποκλειστεί, πώς θα γίνει η μεταφορά τους και αν τελικά θα προκύψει κάποια οικονομική επιβάρυνση και ποιος θα την καλύψει.

Σύμφωνα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, περίπου 1.250 μαθητές βρίσκονται στα Χανιά, ενώ για το Ηράκλειο δεν υπάρχουν στοιχεία. Κάποιοι από αυτούς αναμενόταν να φύγουν χθες το βράδυ, κάποιοι σήμερα το πρωί. Ο αριθμός των παιδιών είναι «απαγορευτικός» επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Παιδείας (σ.σ. υπολογίζοντας βέβαια μόνο τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους και όχι το σύνολο των μαθητών που είναι εγκλωβισμένοι λόγω της απεργίας) για τη μεταφορά τους με αεροπλάνο, ενώ αναζητούνταν λύσεις σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here