Χωρίς Γαλλία και Αγγλία, η έκτακτη σύνοδος των ΥΠΕΞ για Τραμπ

Ενα ακόμη ρήγμα σημειώθηκε στους κόλπους της ΕΕ, αυτή τη φορά για την αντιμετώπιση της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Το ζήτημα συζητείται σε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των «28», από την οποία αποφάσισαν να απουσιάσουν η Βρετανία και η Γαλλία.

Την έκτακτη συνεδρίαση συγκάλεσε η Φεντερίκα Μογκερίνι, προκειμένου να εξεταστεί η στάση της ΕΕ απέναντι στον Τραμπ και να συζητηθεί το μέλλον των σχέσεων της ΕΕ με τις ΗΠΑ, μετά την εκλογή του. Το άτυπο δείπνο πραγματοποιείται το βράδυ της Κυριακής, ενώ τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Αν και οι υπουργοί Εξωτερικών Βρετανίας και Γαλλίας πρόκειται να συμμετάσχουν κανονικά στη συνεδρίαση της Δευτέρας, δεν μετέβησαν στις Βρυξέλλες για την έκτακτη συνεδρίαση με αντικείμενο τον Τραμπ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, δεν υπάρχει ανάγκη για αυτήν την συνεδρίαση. «Ελήφθη μια δημοκρατική απόφαση, υπάρχει η μεταβατική περίοδος και θα εργαστούμε με την νυν και την μελλοντική κυβέρνηση για να εξασφαλίσουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την Βρετανία» τόνισε.

Παράλληλα, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό απουσιάζει από την έκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, για «λόγους ατζέντας».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών ο Ερό έχει προγραμματισμένη «μια πολύ σημαντική συνάντηση» τη Δευτέρα στο Παρίσι, με τον Αντόνιο Γκουτιέρες, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει ΓΓ του ΟΗΕ.

Σύμφωνα, δε, με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, η συνάντηση της Κυριακής δεν είναι «δείπνο κρίσης». Η ίδια πηγή σημειώνει: «Ας σταματήσουμε να μιλάμε για σύγχυση, δεν καταλαβαίνω γιατί ο κόσμος είναι ταραγμένος. Δεν είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη να αναδιοργανωθεί;»

Στο έκτακτο δείπνο της Κυριακής, η Γαλλία και η Βρετανία επρόκειτο να εκπροσωπηθούν από τους πρέσβεις τους στις Βρυξέλλες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here