Χωρίς αντίσταση αντάρτες και τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν την Τζαραμπλούς

Οι ισλαμιστές αντάρτες του Ελεύθερου Συριακούς Στρατού(FSA) τους οργάνωσε και εξόπλισε η Αγκυρα στο Γκαζιαντέπ, μαζί με τουρκικά τακνς και ειδικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού, κατέλαβαν αργά το απόγευμα την πόλη Τζαραμπλούς, το μην της έριδος με τις κουρδικές δυνάμεις, χωρίς καμία αντίσταση.

Οι μαχητές του ISIS την εγκατέλειψαν καθώς το Ισλαμικό Κράτος αναδιπλώνεται και αναζητεί νέες γραμμές άμυνας. Από τη πόλη είχαν φύγει και περίπου 3.000 κάτοικοι, κουρδικής καταγωγής οι περισσότεροι οι οποίοι αναζήτησαν καταφύγιο στη πρόσφατα απελευθερωθείσα πόλη Μανπίζ.

Πριν συμβεί, στη προέλαση των δυνάμεων, τουρκικές πηγές έκαναν λόγο για «46 νεκρούς, μέλη του Ισλαμικού Κράτους», ενώ οι τοπικές κουρδικές Αρχές κάνουν λόγο για 29 αμάχους νεκρούς, ενώ τονίζουν ότι περισσότεροι από 3.000 πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη Τζαραμπλούς.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, υποστηριζόμενες από αεροσκάφη των συμμαχικών δυνάμεων υπό τις ΗΠΑ, εξαπέλυσαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης εκστρατεία που έχει στόχο την εκδίωξη των μαχητών από την Τζαραμπλούς, πλήττοντας 81 στόχους σε 294 εξόδους που πραγματοποίησαν προς την πόλη.

Παράλληλα, ομάδα επίλεκτων του Στρατού και τεθωρακισμένα πέρασαν τα σύνορα με τη Συρία.

Υποστηριζόμενοι από την Τουρκία Σύροι αντάρτες πήραν τον έλεγχο τεσσάρων χωριών στη βόρεια Συρία (πρόκειται για τα χωριά Κέκλιτσε, Κιβιρτσίκ, Ελβανίγιε και Γκιγκιντσίκ).

Η αποστολή ονομάζεται «Ασπίδα του Ευφράτη».

Σύμφωνα με τη Hurriyet, 20 τανκς και σχεδόν 20 οχήματα μεταφοράς προσωπικού πήραν μέρος στην επιχείρηση.

Οι κουρδικές πολιτοφυλακές και η Δαμασκός καταδικάζουν την επιχείρηση, λέγοντας ότι συνιστά εισβολή στο έδαφός τους.

Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, η επιχείρηση έχει σκοπό την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από τα σύνορα, αλλά θα πλήξει την κουρδική οργάνωση PYD, εάν δεν μετακινηθεί προς τα ανατολικά του Ευφράτη.

Στήριξη από την Ουάσινγκτον

Οι ΗΠΑ προσέφεραν την υποστήριξή τους στην επιχείρηση που διεξάγει η Τουρκία εντός του συριακού εδάφους , δήλωσε ένας αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Προς το παρόν, η υποστήριξη έχει πάρει τη μορφή της κοινοποίησης πληροφοριών και της συμμετοχής αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων και μπορεί να πάρει τη μορφή αεροπορικής υποστήριξης στο έδαφος, αν οι Τούρκοι το ζητήσουν, είπε ο αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ταξιδεύει με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν που έφθασε σήμερα στην Τουρκία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here