Χωρίς ανάσα: Τα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση

 

Εως το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει κλείσει δεκάδες πρόσθετα προαπαιτούμενα, ώστε να είναι δυνατή η εκταμίευση και της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δις ευρώ, από την ενιαία δόση των 10,3 δις ευρώ. 

Ανάμεσα σε αυτά, περιλαμβάνονται και τα εργασιακά, στα οποία μέρος των δανειστών(ΔΝΤ), απαιτεί σκληρά μέτρα, όπως την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την επαναφορά του λοκ άουτ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τα εξής μέτρα:

1. Ολοκλήρωση της εναρμόνισης των κοινωνικών εισφορών, μέσω:

• Της εξάλειψης της κατώτατης εισφοράς για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων.

• Της κατάργησης όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών υγείας.

• Της αναθεώρησης προς τα κάτω των εκπτώσεων για τα εφάπαξ.

2. Το ΤΧΣ θα πρέπει μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχει ολοκληρώσει –σε συνεργασία με ανεξάρτητο διεθνή σύμβουλο– την αξιολόγηση όλων των συμβουλίων των τραπεζών.

3. Η κυβέρνηση θα πρέπει εντός του Ιουνίου να:

• Εχει συμφωνήσει με τους δανειστές για τη στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα ορίσει και τα μέλη του συμβουλίου διοικητών.

• Εχει ολοκληρώσει τον εσωτερικό κανονισμό του ταμείου.

4. Μεταφορά του δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

5. Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία πώλησης των μετοχών του Ελληνικού.

6. Ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας της ΥΠΑ.

7. Το ΤΑΙΠΕΔ θα απευθύνει πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος όσον αφορά στις μακροχρόνιες συμβάσεις (35 ετών) για την Εγνατία Οδό.

8. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει όλες τις εκκρεμότητες όσον αφορά στο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ έως τον Αύγουστο.

9. Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την επάρκεια πόρων (ανθρώπινων και υλικών) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

10. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ορίσει τα μέλη του συμβουλίου διοίκησης της νέας αρχής δημοσίων εσόδων.

11. Μέχρι τον Ιούνιο του 2016, η ΡΑΕ θα πρέπει να προχωρήσει τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και η Επιτροπή Ανταγωνισμού να αναθεωρήσει στην ίδια κατεύθυνση τις ποσότητες για τις δημοπρασίες.

12. Νέο πλαίσιο για την κατανoμή του ΕΤΜΕΑΡ και την αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ, που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τον μηδενισμό του ελλείμματος το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2017.

13. Τον Ιούνιο του 2016 η γενική συνέλευση της ΔΕΗ να αποφασίσει για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και τον Ιούλιο του 2016 να βγάλει την προκήρυξη για τη διάθεση κατ’ ελάχιστον ποσοστού 20% σε στρατηγικό επενδυτή.

14. Τον Ιούνιο του 2016 η γενική συνέλευση της ΔΕΗ να εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση της εταιρείας για την υπογραφή συμβάσεων με τους βιομηχανικούς καταναλωτές στη βάση ευέλικτων διαπραγματεύσεων.

15. Εως τον Ιούνιο του 2016 να καταθέσει σχέδιο για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης (target model).

Δεύτερος έλεγχος

Εκτός από τα μέτρα για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, υπάρχει και ένα «βαρύ» πακέτο δράσεων, που θα πρέπει να υλοποιηθούν από τώρα έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου, για να ολοκληρωθεί επιτυχώς και ο δεύτερος έλεγχος του προγράμματος. Συνολικά, οι δράσεις αυτές ανέρχονται σε 41 και από αυτές ξεχωρίζουν, βέβαια, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Μεταξύ των δράσεων αυτών περιλαμβάνονται:

• Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2017-2020.

• Η πλήρης εφαρμογή της εργαλειοθήκης Ι του ΟΟΣΑ, που αφορά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

• Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας (φυσικό αέριο), βελτιώνοντας την πρόσβαση σε πολλούς προμηθευτές, με στόχο την αύξηση της διαθέσιμης ποσότητας.

• Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων.

• Η τροποποίηση και ψήφιση του θεσμικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

• Η ευθυγράμμιση με τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε. του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου.

• Η προκήρυξη της πρώτης δημοπρασίας ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ).

• Η οριστικοποίηση του ενιαίου τρόπου τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος από την Εθνική Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων.

• H απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών.

• Η τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για τα «κόκκινα» δάνεια σχετικά με την εξειδίκευση για τις εξωδικαστικές ρυθμίσεις.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here