Χρύσα Σπυροπούλου: Πολίτικο άρωμα στη Μαυρομιχάλη

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Τα Σεπτεμβριανά του ’55, οι επιθέσεις των Τούρκων κατά Ελλήνων της Πόλης και της Σμύρνης, παρουσιάζονται μέσω ελληνικών και ξένων εφημερίδων, και περιοδικών: «Καθημερινή», «Αθηναϊκή», «Απογευματινή», «Τα Νέα», «Το Βήμα», «Εθνος», «Νέα Εστία», «Απογευματινή της Κωνσταντινούπολης», κ.ά. Αποδίδεται το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, δίδεται έμφαση στις σχέσεις των δύο λαών, αλλά εξετάζεται και η στάση της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας απέναντι στους ομογενείς. Αποτυπώνεται το φάσμα των δημοσιογραφικών καλύψεων, ώστε να αντιμετωπίζονται παραλείψεις, λάθη και ευθύνες εμπλεκομένων. «Σεπτεμβριανά ’55, όπως αποτυπώθηκαν στον ελληνικό και ξένο Τύπο» του Στρατή Ταρίνα, εκδόσεις Τσουκάτου.

Μικρό βιβλιογραφικό σχόλιο από την φιλόλογο, σχολική σύμβουλο και συγγραφέα Χρύσα Σπυροπούλου.

-Πότε λειτούργησε για πρώτη φορά το βιβλιοπωλείο «Ο Πολίτης» και πού;

Το θεματικό βιβλιοπωλείο « Ο Πολίτης» ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα, τον Μάιο του 2015, στην Νεάπολη Εξαρχείων, μια παλαιά αστική αθηναϊκή γειτονιά, στη γωνία Μαυρομιχάλη 84 και Καλλιδρομίου.

-Ποιος ήταν ο εμπνευστής αυτής της ριψοκίνδυνης απόφασης, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην καρδιά της οικονομικής κρίσης;

Ο Δημήτρης Τσουκάτος είχε την ιδέα την οποία τόλμησε να πραγματοποιήσει. Είναι τρίτης γενιάς Κωνσταντινοπολίτης, εγγονός του Αθηνόδωρου Τσουκάτου, ο οποίος απελάθηκε το 1964 από την Πόλη, ήρθε στη Αθήνα και μαζί με δύο άλλους συμπατριώτες του, τον Θεμιστοκλή Χατζηδημητρίου και τον Μάρκο Καλούμενο, ίδρυσε την εφημερίδα «Ο Πολίτης». Η εφημερίδα, που πρωτοκυκλοφόρησε ως μηνιαία συνδρομητική το 1967, κυκλοφορεί ακόμα και σήμερα από την οικογένεια Τσουκάτου μόνο.

-Ποια ήταν η πορεία της επιχείρησης;

Το 1989 η επιχείρηση μεταβιβάστηκε στην Πηνελόπη Τσουκάτου, η οποία εμπλούτισε την εφημερίδα και με άλλα θέματα σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Πόλη, τον Πόντο, και την Μικρά Ασία. Αργότερα άρχισε να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον εκδοτικό χώρο, παρουσιάζοντας βιβλία με θέματα που έχουν σχέση με την Πόλη.

-Πώς συνέβαλε στην ανανέωση του εκδοτικού οίκου η τρίτη γενιά;

Ο Δημήτρης Τσουκάτος ανανέωσε τις δραστηριότητες επιλέγοντας να εκδίδονται βιβλία ιστορικά για ζητήματα της καθ’ ημάς Ανατολής, αλλά και επεκτείνοντας τα εκδοτικά ενδιαφέροντα και σε άλλους τομείς, όπως λευκώματα, μυθιστορήματα, ποίηση, βιβλία μαγειρικής. Κυρίως όμως ήταν ο ιδρυτής του βιβλιοπωλείου «Ο Πολίτης», αυτού του θεματικού βιβλιοπωλείου, όπου συναντώνται άτομα που κατάγονται από την Μικρά Ασία και την Πόλη, γίνονται εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και διάφορες ζυμώσεις.

-Ποιες άλλες δραστηριότητες του εκδοτικού οίκου Τσουκάτου έχουν ενδιαφέρον;

Παράλληλα με τις εκδόσεις Τσουκάτου, λειτουργούν οι εκδόσεις Λέμβος, μέσω των οποίων προβάλλεται το έργο νέων ηλικιακά συγγραφέων και πρωτοεμφανιζόμενων στο χώρο. Τα έργα τους δεν αφορούν κατ’ ανάγκη, την Μικρά Ασία.

-Ποια βιβλία εκδώσατε τελευταία;

Τα Σεπτεμβριανά του 55 του Στρατή Ταρίνα και τη Νήσο Σαχαλίνη του Άντον Τσέχωφ.

-Μπορεί να βρει κανείς βιβλία για την τουρκική γλώσσα στο βιβλιοπωλείο σας;

Ναι. Κυκλοφορεί, σε δεύτερη βελτιωμένη έκδοση από τις εκδόσεις Τσουκάτου,  η Φιλική Τουρκική Γραμματική του Ιωάννη Τοπτσόγλου. Ένα χρήσιμο εργαλείο για τον σπουδαστή και μελετητή της τουρκικής γλώσσας.

-Τι σημαίνει για την τρίτη γενιά αυτό το βιβλιοπωλείο;

Σημαίνει συνέχεια, εξέλιξη και προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα. Σημαίνει μνήμη και σύνθεση του παρόντος με το παρελθόν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here