Χρυσόστομος: Είναι επικινδυνο να μιλάμε για νέο κράτος – Ντενκτάς: Χωρίς Τουρκία, η Κύπρος θα γίνει Κρήτη

Για  «άκρως επικίνδυνες ατραπούς, τυφλά χρονοδιαγράμματα και μεθοδεύσεις στο Κυπριακό» κάνει λόγο στην εγκύκλιό του για τα Χριστούγεννα ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, που σημειώνει ότι η χώρα σύρθηκε σε διακοινοτικές συνομιλίες που θολωνουν το πραγματικό πρόβλημα  και συζητεί για ίδρυση νέου κράτους, ενώ η Κύπρος προϋπήρχε και υπάρχει και πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει ως Κυπριακή Δημοκρατία

Παράλληλα, αυτές τις μέρες Κύπριοι πολιτικοι εκτιμούν ότι η απόφαση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νικου Αναστασιάδη να ενημερώσει στις  4 Ιανουαρίου για το Κυπριακό την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας Κύπρου, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Συνόδου, δινει «πάτημα» στην τουρκική πλευρά να υποστηριζει οτι κυριαρχουν οι «εθνικιστικές» τάσεις.

Χτες, για παράδειγμα,  ο γιος του πρώην ηγέτη της Κύπρου Ραούφ Ντεντκάς, είχε πει σε συνέντευξή του ότι αν λείψουν οι εγγυησεις της Τουρκιας, η Κύπρος θα γίνει Κρήτη

Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΥΠΡΟΥ

Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στην εγκύκλιο του, η οποία διαβάστηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα σε όλες τις εκκλησίες της Κύπρο, αναφέρει ότι στην αγαλλίαση της πνευματικής χαράς των Χριστουγέννων αντιπαραβάλλονται για 43η χρονιά οι ταλαιπωρίες της κατοχής, η αδιαφορία των ισχυρών της γης και η αγωνία για το μέλλον.

Στην εγκύκλιο κατηγορεί την Τουρκία ότι αφού πέτυχε, με την παγίδευση της ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες, να ξεχασθεί από τη διεθνή κοινότητα η πραγματική φύση του προβλήματος, «δεν κρύβει πια τον τελικό και μόνιμο στόχο της, την κατάληψη και τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου».

Τον στόχο αυτό, υποστηρίζει ο Κύπρου Χρυσόστομος, η Τουρκία επιδιώκει να υλοποιήσει κυρίως με την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι’ αυτό, προσθέτει, «και αναφέρεται συνεχώς σε «εκλιπούσα» Κυπριακή Δημοκρατία και επιμένει στη δημιουργία εξ υπαρχής νέου κράτους».

Ο αρχιεπίσκοπος τόνισε πως όσο υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία συνυπάρχουν και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και οι αποφάσεις της ΕΕ, που τη θωρακίζουν και δεν μπορεί η Τουρκία να νομιμοποιήσει την κατοχή της στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόστομο το νέο κράτος που θα προκύψει θα είναι αθωράκιστο.

  • «Για να προσφύγει στα Ηνωμένα Έθνη ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα χρειάζεται τη συγκατάθεση του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου, που δεν θα τη δίνει. Θα είμαστε, τότε, όμηροι στα χέρια της Τουρκίας. Γι’ αυτό και δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να προσυπογράψουμε μια τέτοια λύση», είπε.

Τέλος , ανέφερε ότι δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να γίνει αποδεκτή η παραμονή των εποίκων για «να μην οδηγηθούμε σε μια νέα Αλεξανδρέττα ή να υπάρξουν ασάφειες, που θα επιτρέπουν την επιστροφή τους στην Κύπρο»

Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ

«Εάν ο τουρκικός στρατός φύγει από την Κύπρο σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα γίνουμε Κρήτη και η Τουρκία δεν θα έχει ξανά την δυνατότητα να επέμβει», αναφέρει σε συνέντευξήτου ο Σερντάρ Ντενκτάς, γιος του πρώην ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος κυριάρχησε στην πολιτική ζωή των συμπατριωτών του από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 μέχρι το 2003.

Ο Σερντάρ Ντενκτάς , ο οποίος είναι πρόεδρος του τουρκοκυπριακού Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ), και «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός δημοσιονομικών» στα κατεχόμενα, μιλώντας σε βουλευτές από την Τουρκία ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι «καταδικάστηκαν να ζουν σε απομόνωση από την διεθνή κοινότητα».

Ο  Ντενκτάς εξέφρασε τις ανησυχίες του , λέγοντας :

«Ανησυχώ για την τύχη του λαού μου. Πώς να εμπιστευτώ σήμερα αυτούς, που δεν κράτησαν τον λόγο που μου έδωσαν στο δημοψήφισμα του 2004; Στον ορίζοντα διαφαίνεται ο κίνδυνος μιας νέας σύγκρουσης, που θα μας φέρει σύντομα και πάλι σε εμπόλεμη θέση. Δεν θέλουμε ένα τέτοιο μέλλον».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here