«Χρυσή Αυγή-Προσωπική υπόθεση» σήμερα στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Σήμερα Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στις 20:00  στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Κεραμεικός) θα προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Angelique Kourounis «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση» (Golden Dawn: A Personal Affair) σε παραγωγή της OmniaTV.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με συντελεστές της παραγωγής και πλήρης ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής από τον Λουκά Σταμέλλο και το Ypopto Mousi που την παρακολουθούν στενά.

Μόνο για τις ώρες της εκδήλωσης θα λειτουργήσει στο χώρο μίνι έκθεση με έργα σχετικά με το νεοναζιστικό μόρφωμα και τη δράση του από τους σκιτσογράφους Tasos Anastasiou, Panos Zacharis και Spiros Derveniotis, ενώ θα προβληθούν και δημιουργίες του σχεδιαστή Wonder Jlaw 3.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Το μόνο που θα υπάρχει είναι κουτί οικονομικής ενίσχυσης της παραγωγής του ντοκιμαντέρ, ενώ όλα τα έσοδα από το μπαρ θα διατεθούν στην ομάδα μαγειρικής Mano Aperta που εδώ και 8 μήνες μαγειρεύει κάθε εβδομάδα 2.000 γεύματα για χώρους φιλοξενίας προσφύγων στην Αθήνα.

Σύνοψη:

Ο σύντροφός μου είναι Εβραίος, ο ένας γιός μου γκέι, ο άλλος αναρχικός κι εγώ αριστερή φεμινίστρια, κόρη μεταναστών. Αν η Χρυσή Αυγή έρθει στα πράγματα το μόνο μας πρόβλημα θα είναι σε ποιό βαγόνι θα μας βάλουν.

Μια δημοσιογράφος ερευνά για χρόνια την οργάνωση του ελληνικού νεοναζιστικού κόμματος «Χρυσή Αυγή».

Η οικονομική κατάρρευση, η πολιτική αστάθεια και οι οικογενειακές σχέσεις έρχονται σε πρώτο πλάνο καθώς το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να ανακαλύψει «τί έχουν στο κεφάλι τους οι Χρυσαυγίτες που παρουσιάζονται ως θύματα» του συστήματος.

Η Χρυσή Αυγή «ποτέ δεν κρύφτηκε», όσον αφορά στην ιδεολογία της. Η απήχησή της στις κάλπες μπορεί παλιότερα να ήταν απειροελάχιστη, όμως η συμβατότητα αυτής της ιδεολογίας με γερά παγιωμένες αντιλήψεις στην Ελλάδα – που καλλιεργούν πολλοί κληρικοί, τα περισσότερα ΜΜΕ και το πολιτικό σύστημα – αποτελεί το εύφορο έδαφος στο οποίο ανθεί η οργάνωση.

Η σκηνοθέτρια εξετάζει το θέμα μέσα από τις προσωπικές της εμμονές, τις ανησυχίες και τους φόβους της, έχοντας ήδη αφιερώσει αρκετά χρόνια και άλλες δύο τηλεοπτικές παραγωγές στην προσέγγιση του νεοναζιστικού κόμματος, που κατέλαβε την τρίτη θέση στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας ύστερα από τρεις δεκαετίες περιθωριακής, αλλά αιματηρής, δραστηριότητας.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here