Χριστοδουλοπούλου: επέμεινε στην παρουσία αριστερών στην κυβέρνηση ενόψει ανασχηματισμού

Η αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής,Τασία Χριστοδουλοπούλου στην ομιλία της στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε όπως αναμενόταν την αριστερή νότα, αντίβαρο στις «κεντροαριστερές» επιλογές που προωθούν άλλοι.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου είπε:

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην πολιτική μας και οι επιλογές μας να γίνονται κατανοητές από τον λαό και να μην παρερμηνεύονται. Αλλά απο την άλλη δενμπορώ να φανταστώ  κυβερνητικό ανασχηματισμό και να μένουν εκτός ο Νίκος Φίλης, για να γίνει το χατήρι της Εκκλησίας, ο Ανδρέας Ξανθός που παλεύει για την Υγεία και ο Πάνος Σκουρλέτης που δίνει την μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Πρέπει όλοι μαζί να φέρουμε εις πέρας το έργο μας».

Μίλησε για τον εξαναγκασμό της αριστεράς να αντιμετωπίσει μνημονιακές πολιτικές

«Αναρωτιέμαι υπό τις παρούσες συνθήκες αν έχουμε εφοδιαστεί επαρκώς, όμως προσωπικά είμαι βέβαιη ότι αν υπάρχει αριστερή διέξοδος ο μόνος χώρος που μπορεί να την περιγράψει και να επιδιώξει την πραγματοποιησή της είναι ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως η αριστερά δεν μπορεί να  είναι στην κυβέρνηση χωρίς τα οραματά της,  ο ΣΥΡΙΖΑ ζει σε όλη του την ένταση το δίλημμα ανάμεσα στο «δέον» και το «υπάρχον», ανάμεσα στο όραμα και τη διαχείριση, ανάμεσα στην ελπίδα και την απελπισία, άρα έχει και τα εφόδια να απαντήσει στις απαιτήσεις των καιρών. Το κόμμα διαθέτει  το δυναμικό των στελεχών που πασχίζουν να δώσουν αριστερές απαντήσεις. Εμείς πρέπει να ψάξουμε την αριστερή διέξοδο, σε εμάς έτυχε να πραγματώσουμε το μύθο της αριστεράς για αριστερή κυβέρνηση, δεν βρήκαμε προσχήματα να δραπετεύσουμε, ενώ δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο για να «πατήσουμε» πάνω του»

Οσον αφορά τον ρεαλισμο της αριστεράς στην κυβέρνηση είπε

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφύγει τη νοσταλγία των βεβαιοτήτων που είχαμε ως αριστεροί τον 20ο αιώνα, αλλά εξίσου πρέπει να αποφύγει και την νεκρανάσταση ιστορικών ρευμάτων που συμμάχησαν με τον νεοφιλελευθερισμό».

«Ζούμε μια  φάρσα», είπε, «καθώς μας εγκαλούν για μνημονιακούς, το πολιτικό σύστημα και από δεξιά και από αριστερά μας καταγγέλλει. Αν έχουμε μεταλλαχθεί τόσο πολύ γιατί το σύστημα δεν μας αγκαλιάζει για να κάνει την δουλειά του; Αν είχαμε μεταλλαχθεί, δεν θα υπήρχε αυτή η λυσσασμένη επίθεση. Τους πήραμε το κράτος-λάφυρο και αυτό δεν το αντέχουν. Καθιερώσαμε αμετάκλητα την ηγεμονία μας στην αριστερά και η αριστερά της γκρίνιας δεν το αντέχει αυτό και γι’ αυτό φέρεται με μικροπρέπεια» είπε.

Ο συντροφός της Θοδωρής Δριτσας, επίσης στα «αριστερά»  του ΣΥΡΙΖΑ, ειπε

«Ας ξεχάσουμε τα ανοίγματα και τα μαζικά κομματα, διότι χρειάζεται ένα επιτελικό κόμμα που θα δίνει λύσεις και τότε θα πυκνώσουν και οι γραμμές του»

Για την σχιζοφρενική κατάσταση που αντιμετωπιζει ένα αριστερό κόμμα σε μνημονιακά χρονια είπε

«Στοχάζομαι και προβληματίζομαι όλον αυτόν τον καιρό για το αν θα μπορούσε μια άλλη πολιτική δύναμη, εκτός από την Αριστερά του 21ου αιώνα, να μπορεί να αναλάβει αυτό το τεράστιο βάρος, να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση και νομίζω ότι μόνο ένα πολιτικό κόμμα με τα δικά μας αντιφατικά στοιχεία, μόνο αυτό, μπορεί να αναλάβει αυτό το βάρος. Από αυτήν την άποψη αισιοδοξώ ότι η Ιστορία δεν έκανε ένα καπρίτσιο, αλλά η Ιστορία ορθολογικά επέλεξε σε αυτήν την πραγματικότητα να αναδείξει μια τέτοια δύναμη με τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ για να παίξει αυτό τον ιστορικό ρόλο» είπε

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει  συλλογική απόφαση να αναλάβει ρίσκα μελετημένα και έχει και συλλογική, δεσμευτική απόφαση να μην αποδράσει, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και να μην αποδειχθεί η κατάσταση οριστικά και αμετάκλητα μια κατάσταση ομηρίας και πολύ περισσότερο δομικής ομηρίας. «

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here