Χρήστος Παρασκευόπουλος: Μελωδικά Χριστούγεννα στη Σίνα

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Gloria in Excelsis Deo… Αυτό είναι το μήνυμα που μετέδωσαν οι Άγγελοι με τη Γέννηση του Χριστού, και που κυριαρχεί στα περισσότερα χριστουγεννιάτικα τραγούδια που θα ακουστούν στη συναυλία της χορωδίας Musica Sacra με τη συνοδεία του εκκλησιαστικού οργάνου, ενός μουσικού οργάνου που κυριαρχεί τις ημέρες των Χριστουγέννων. Μιλάμε με τον Χρήστο Παρασκευόπουλος, κάντωρα Γερμανικής Εκκλησίας, LRSM Organ, Σολίστ Εκκλησιαστικού Οργάνου.
Τι ετοιμάζετε στη Γερμανική Εκκλησία;

Τα Χριστούγεννα, που θεωρείται μια από τις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης, διοργανώνονται μουσικές εκδηλώσεις και συναυλίες σε διάφορους χώρους και ναούς. Στην Αθήνα, η Γερμανική Εκκλησία είναι ένας χώρος που διοργανώνεται πλήθος συναυλιών, είτε από τους μουσικούς της εκκλησίας αυτής, είτε και από άλλους μουσικούς που θέλουν ένα χώρο με υψηλές προδιαγραφές για την παρουσίαση μουσικών δρωμένων. Η εξαιρετική ακουστική της Γερμανικής Εκκλησίας προσφέρει ένα μεγάλο ιδανικό σε κάθε μουσικό που ερμηνεύει εκεί και μάλιστα υπάρχουν πολλοί μουσικοί που την προτιμούν ακριβώς γι αυτό το λόγο! Το αρχιτεκτονικό στυλ του Bauhaus πάνω στο οποίο είναι χτισμένος ο ναός, όπου διαθέτει ένα ύψος άνω των 10 μέτρων καθώς και οι επιφάνειες όπου δεν έχουν στοιχεία που εμποδίζουν την αντήχηση στο χώρο, δίνουν ένα ιδιαίτερο χάρισμα στον ήχο.

-Η εκκλησία με το μεγαλύτερο μουσικό όργανο;

Το εκκλησιαστικό όργανο της Γερμανικής Εκκλησίας αποτελεί πόλο έλξης του φιλοθεάμονος κοινού, όπου κάθε χρόνο υπάρχει αθρόα προσέλευση στη συναυλία των Χριστουγέννων, προκειμένου να ακούσουν το περίφημο αυτό όργανο που στη χώρα μας δεν ακούγεται καθόλου συχνά. Να τονίσουμε το γεγονός ότι η εκκλησία αυτή διαθέτει το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό όργανο σε ναό σε όλη την Αθήνα. Το εκκλησιαστικό όργανο κατασκευάστηκε από το διάσημο γερμανικό εργοστάσιο κατασκευής εκκλησιαστικών οργάνων Steinmeyer το 1933 και διαθέτει εξαιρετική ποιότητα ήχου, κατάλληλη για τις εκκλησιαστικές ιεροτελεστίες, αλλά και για τέλεση συναυλιών για συνοδεία χορωδιών ή ορχηστρών αλλά και ατομικών ρεσιτάλ.
-Την Κυριακή η συναυλία σας;

Στις 18 Δεκεμβρίου και ώρα 20.30 θα πραγματοποιηθεί συναυλία με το εκκλησιαστικό όργανο, όπου θα συνοδεύσει τη Χορωδία Musica Sacra σε γνωστούς χριστουγεννιάτικους ύμνους από ευρωπαϊκές χώρες. Η χορωδία αποτελείται από άτομα με γνώσεις μουσικής και με ιδιαίτερη αγάπη στη Θρησκευτική Μουσική. Η είσοδος στη συναυλία τιμάται 10 ευρώ. Η Γερμανική Εκκλησία βρίσκεται στην οδό Σίνα 68, λίγο παραπάνω από το Γαλλικό Ινστιτούτο

-Η Musica Sacra;

Εχει αποκλειστικό της σκοπό την ερμηνεία θρησκευτικής μουσικής όλων των εποχών με συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου ή a capella. Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε διάφορους ναούς στην Αθήνα, όπως η Γερμανική Εκκλησία, ο Άγιος Παύλος Πειραιώς, η Ευαγγελική Εκκλησία, το πνευματικό κέντρο του Συλλόγου Ελληνογερμανικής φιλίας « Φιλαδέλφεια», στην Τρίπολη στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Καλαμάτα, συμμετέχοντας σε συναυλίες και σε Φεστιβάλ. Το πρόγραμμα της συναυλίας στις 18 Δεκεμβρίου περιλαμβάνει χριστουγεννιάτικους ύμνους από Ελλάδα, Ιταλία, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία και Ουκρανία. Τη Χορωδία διευθύνει και συνοδεύει στο εκκλησιαστικό όργανο ο Χρήστος Παρασκευόπουλος και θα συνοδεύσει επίσης η Ελένη Λάνδρου το ακροατήριο που θα παρευρεθεί σε γνωστούς χριστουγεννιάτικους ύμνους..

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here