Χουλιαράκης: Φόροι 3,6 δις έως το 2018 που θα μειωθούν όμως, αν πάνε καλά τα έσοδα

Τη δική του αισιόδοξη προοπτική όσον αφορά τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που θα ληφθούν εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας στην Βουλή στην Επιτροπή Απολογισμού. Όπως είπε πολλά από τα μέτρα αυτά θα ψηφισθούν αλλά δεν θα εφαρμοσθούν λόγω της καλής πορείας που έχουν τα έσοδα το πρώτο δίμηνο εκτέλεσης του προυπολογισμού. 

Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι το δημοσιονομικό κενό ως το 2018 θα είναι στο 3% του ΑΕΠ(δηλ. 5,4 δις ευρώ)και ανακοίνωσε ότι το 2% (3,6 δις ευρώ)θα προέλθει από φορολογικά μέτρα και το 1% από το ασφαλιστικό.

Ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι τα μέτρα θα διακρίνονται από κοινωνική δικαιοσύνη, καθώς θα επιβαρυνθούν τα εισοδήματα (από μισθωτή εργασία ή ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα) που είναι πάνω από τα 65.000 ευρώ, ενώ θα ελαφρυνθεί η μεσαία τάξη, σε αντίθεση, όπως επεσήμανε, με όσα αναφέρουν τα ΜΜΕ.

Τα στοιχεία στα οποία βάσισε τις εκτιμήσεις του είναι το «ιδιαίτερα ενθαρρυντικό» από πλευράς εσόδων το πρώτο δίμηνο του 2016 και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,2% το 2015, αντί για προϋπολογιζόμενο έλλειμμα 0,6%. Τον Ιανουάριο του 2016 τα πρόσθετα έσοδα και οι λιγότερες δαπάνες ανήλθαν σε 882 εκατ. ευρώ, υπογράμμισε ο κ. Χουλιαράκης.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here