Χιούμορ (;) Κατρούγκαλου: Οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις από την ανάπτυξη

«Ο  συνταξιούχος μπορεί να περιμένει κέρδη από την ανάπτυξη» είπε ο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας σήμερα το πρωί  στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο»

Και ξεκαθάρισε βέβαια μετά ότι εννοεί το θλιβερό ποσό της εθνικής σύνταξης

Είπε ότι το θέμα των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, δηλητηριάζεται λόγω πολιτικων αντιπαραθέσεων και επέμεινε ότι δεν έχουν μειωθεί οι κύριες συντάξεις και ότι στις επικουρικές οι μειώσεις αφορούν μόνο αυτές που ξεπερνούν σε άθροισμα με την κύρια τα 1.300 ευρώ, κυρίως σε ταμεία όπου υπήρχε μεγάλη ανισορροπία μεταξύ των εισφορών και των παροχών.

Οι δικαιούχοι που έχουν υποστεί μειώσεις λόγω των παραπάνω θα πάρουν αναλυτική εξατομικευμένη επιστολή προκειμένου να έχουν μία αναλυτική εξήγηση για τις τροποποιήσεις στις συντάξιμες αποδοχές τους, ανέφερε. Με το γράμμα αυτό, ξεκαθαρίζεται -είπε- ουσιαστικά ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες μειώσεις και πλέον αυτή είναι η σύνταξη που δικαιούνται και την οποία θα λαμβάνουν.

«Με την ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται τα ποσά αυτά να αυξηθούν, καθώς η εθνική σύνταξη, που σήμερα υπολογίζεται στο τρέχον επίπεδο φτώχειας, θα ενισχυθεί με την αύξηση του ΑΕΠ».

Εάν βρισκόμασταν στην αρχή της κρίσης, το ποσό αυτό θα ήταν στα 600 ευρώ, σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος εννοώντας πάντα την εθνική σύνταξη

«Συνδέουμε», είπε, «το συνταξιοδοτικό  σύστημα με την άνοδο της οικονομίας, ο συνταξιούχος μπορεί να περιμένει τα κέρδη από την ανάπτυξη, θα τα δεί», επέμεινε

Το ΕΚΑΣ το διαχώρισε αυθαίρετα λέγοντας  ότι δεν ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του ασφαλιστικού,  επειδή όπως είπε  είχε ήδη συμφωνηθεί η περικοπή του, από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, στο νόμο που επικύρωσε την συμφωνία με τους δανειστές το καλοκαίρι του 2015.

«Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την απώλεια για τους χαμηλοσυνταξιούχους, θεσπίσαμε την εθνική σύνταξη, που δεν συνδέεται με άλλα εισοδήματα του δικαιούχου, όπως π.χ. ενοίκια. Επίσης έρχεται και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» είπε σχετικά με την απώλεια του ΕΚΑΣ.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση των εργασιακών είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ένας  αρραγές εσωτερικό κοινωνικό μέτωπο  γι’αυτό και υπήρξε το κάλεσμα προς όλους να συνυπογράψουν τους στόχους για την επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Πρόσθεσε ότι η διαδικασία κατέληξε σε κοινή δήλωση, τον περασμένο Ιούλιο, που λέει το αυτονόητο και ξεκαθαρίζει ότι από την πλευρά των εργοδοτών δεν υπάρχει θέμα για τα λοκάουτ και τις ομαδικές απολύσεις.

Ταυτόχρονα, είπε, κλήθηκαν τα κόμματα να στηρίξουν επίσης την θέση αυτή, ώστε να υπάρξει και κοινή πολιτική θέση, ενώ σε διεθνές επίπεδο ενισχύονται τα ερείσματα της ελληνικής πλευράς, καθώς σημειωνονται επιθέσεις στα εργασιακά δικαιώματα σε όλη την ΕΕ

Για τα εργασιακά αναμένεται ακόμη το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμώνων που θα αποτελέσει το έναυσμα των συζητήσεων, τον Οκτώβριο. Αυτό το πόρισμα δεν έχει ακόμη παραδοθεί, είπε.

Η Ελλάδα -είπε- επιδιώκει να απομονώσει το ΔΝΤ, κάτι που κατά τη γνώμη του η κυβέρνηση κατάφερε την άνοιξη -εννοεί ότι «καταφέραμε» να αυξηθούν οι εισφορές για να περιοριστούν οι απώλειες στις επικουρικές συντάξεις.

Η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, εξάλλου, δεν έχει καμία σχέση με την ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας, καθώς αυτά είναι «ουρά» της πρώτης αξιολόγησης

Δεν παύουν παντως να συζητούνται τώρα

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here