Χιλιάδες πρόσφυγες, εγκλωβισμένοι ξανά, στην Ειδομένη- Απέκλεισαν τις σιδηροδρομικές γραμμές

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Γ. ΛΙΑΚΟΣ)

Τις σιδηροδρομικες γραμμές απέκλεισε ομάδα περίπου 150 Αφγανών στο ύψος του καταυλισμού στην Ειδομένη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον εγκλωβισμό τους στην ουδέτερη ζώνη, μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ να μην τους επιτρέπει τη διέλευση από το έδαφός της.

Η απόφαση της ΠΓΔΜ ήρθε μετά από αντίστοιχες αποφάσεις της Σερβίας και της Κροατίας όπως ανέφερε και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ν.Πόποσκι.

Οι Αφγανοί κάθισαν πάνω στις γραμμές δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν, αν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες πλησιάζουν τις 5.000.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Αστυνομία, σχεδόν 2.000 άτομα βρίσκονται, αυτή την ώρα, στον καταυλισμό της Ειδομένης, ενώ άλλα 62 λεωφορεία, στα οποία επιβαίνουν περίπου 3.000 άτομα, περιμένουν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από τον καταυλισμό, προκειμένου να πάρουν το «πράσινο φως» από την αστυνομία για να συνεχίσουν την πορεία τους.

Την ίδια ώρα, το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε το πρωί και στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς με τα πρωινά πλοία είχαν φτάσει πάνω από 4.000 πρόσφυγες από Χίο και Λέσβο, οι οποίοι βρήκαν προσωρινό καταφύγιο μέσα και έξω από την πύλη Ε2.

Τελικά, προς το μεσημέρι η κατάσταση άρχισε να εξομαλύνεται, καθώς άρχισαν σταδιακά να επιβιβάζονται σε λεωφορεία και στο λιμάνι -και κυρίως περιμετρικά της πλατείας Καραϊσκάκη όπου υπάρχουν τουριστικά γραφεία- παρέμεναν περίπου 1.000 άτομα, πολλά από τα οποία γυναίκες και παιδιά.

Οι περισσότεροι κατευθύνονται προς το στρατόπεδο «Στεφανάκη» στο Σχιστό, το οποίο έχει ανοίξει και μπορεί να φιλοξενήσει 1.500 άτομα, αλλά και προς τις άλλες δύο δομές προσωρινής στέγασης στον Ελαιώνα και στο Ελληνικό. Και τα τρία σημεία φιλοξενίας μετά δυσκολίας μπορούν να απορροφήσουν όλους τους πρόσφυγες που κατέφθασαν στον Πειραιά τη Δευτέρα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here