Χιλιάδες Ιταλοί αποχαιρέτησαν έναν μεγάλο συγγραφέα και φιλόσοφο

Χιλιάδες άνθρωποι, μέλη της κυβέρνησης Ρέντσι, πολίτες που διάβασαν και λάτρεψαν το έργο του Ουμπέρτο Εκο, άνθρωποι  των γραμμάτων και των τεχνών, καθηγητές και πρυτάνεις ιταλικών πανεπιστημίων, εκδότες, καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν χθες στο επιβλητικό Sforza Castle του 15ου αιώνα στο Μιλάνο, για το τελευταίο αντίο στον μεγάλο συγγραφέα.

957564_16306590

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την ευθυμία, τον αλτρουϊσμό του Ουμπέρτο Έκο, το πόσο αγαπούσε την καλή πολιτική. Ήταν μετρημένος, ειρωνικός, ανθρώπινος», δήλωσε ο δήμαρχος του Μιλάνου Τζουλιάνο Πιζαπία.

Ο Ιταλός υπουργός πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι, θέλησε να τιμήσει την μνήμη του διεθνούς φήμης αυτού διανοούμενου, τονίζοντας ότι «κατάφερνε να ενώνει, με μοναδική ικανότητα, εντελώς διαφορετικά στοιχεία: την αισθητική και την μουσική ποπ, τα κόμικς και την φιλοσοφία». «Κατά τις παύσεις και σιωπές του ήταν σαφές ότι ξαναδιάβαζε τα βιβλία τις ατέλειωτης βιβλιοθήκης του», συμπλήρωσε ο Φραντσεσκίνι.

thumb_d6d82-i-italia-apoxairetise-ton-oumperto-eko.w_l

Η Ιταλίδα υπουργός παιδείας Στεφάνια Τζιαννίνι, από την μεριά της, στάθηκε ιδιαίτερα στις συνεχείς συμβουλές, που έδινε ο Ουμπέρτο Έκο στους φοιτητές του, ζητώντας τους να δίνουν ιδιαίτερο βάρος στις πηγές τους, στην συνειδητή επιλογή τους. Τον χαρακτήρισε «σύμβολο του ανανεωτικού κλασικισμού τον οποίο τόσο χρειαζόμαστε, όλοι, στην εποχή μας».

Η Ελιζαμπέτα Σγκάρμπι, τέλος, υπεύθυνη του εκδοτικού οίκου La Nave di Teseo, στην ίδρυση του οποίου ο Έκο είχε συμβάλει προσωπικά, πέρυσι, θέλησε να θυμίσει ότι την απόφασή του αυτή, ο Ιταλός αυτός διανοούμενος, την ταύτιζε με «μια πράξη ελευθερίας, για τα παιδιά και τα εγγόνια του, για να μπορέσει να τους δωρίσει ένα συγκεκριμένο μέλλον».   H μη θρησκευτική, λαϊκή τελετή έγινε σύμφωνα με επιθυμία του ίδιου του εκλιπόντος ο οποίος, όπως είπε ο Μάριο Αντεόζε, που είχε επιμεληθεί τα βιβλία του, «ήταν βαθιά λαϊκός, μη θρησκευτικός σ’ όλη του τη ζωή».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here