Χαλέπι: Εντάσεις και προβλήματα σταμάτησαν την επιχείρηση εκκένωσης

«Πάγωσε» το μεσημέρι της Παρασκευής στο Χαλέπι η επιχείρηση για απομάκρυνση όσων έχουν μείνει στην πόλη. Θολές πληροφορίες κάνουν λόγο για ένταση στο σημείο των αναχωρήσεων που προκάλεσε την εμπλοκή. Το συριακό καθεστώς υποστηρίζει ότι αντάρτες προσπάθησαν να πάρουν μαζί τους πολίτες ως ομήρους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε ότι στα οχήματα και ασθενοφόρα ειπώθηκε να εγκαταλείψουν την περιοχή και να σταματήσουν την επιχείρηση «χωρίς να δίνεται εξήγηση».

Το Reuters επικαλείται μαρτυρίες για έκρηξη στο σημείο αποχώρησης ενώ στελέχη των αντικαθεστωτικών υποστηρίζουν ότι σιιτικές ομάδες (που υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Άσαντ και έχουν την στήριξη του Ιράν) πυροβόλησαν προς λεωφορεία οχηματοπομπής που έφευγε.

Επίσημος συριακός τηλεοπτικός σταθμός υποστήριξε ότι οι αντικαθεστωτικοί παραβίασαν τη συμφωνία προσπαθώντας να πάρουν μαζί τους ομήρους καθώς αποχωρούσαν. Τουρκικά ΜΜΕ από την πλευρά του μιλούσαν μέχρι και για 800 ομήρους.

Από την πλευρά του ένας Σύρος αξιωματούχος που επιβλέπει τη διαδικασία περιορίστηκε στο Reuters ότι ανεστάλη λόγω «εμποδίων».

Το πρακτορείο ειδήσεων του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ μετέδωσε ότι διαδηλωτές έκλεισαν έναν δρόμο που χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση των ανταρτών και των αμάχων από το Χαλέπι, ζητώντας την εκκένωση δύο σιιτικών χωριών στην επαρχία Ιντλίμπ.

Το Ιράν έχει ζητήσει στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εκκένωση του ανατολικού Χαλεπιού να απομακρυνθούν από τα σιιτικά χωριά Φούα και Κεφράγια, τα οποία βρίσκονται υπό πολιορκία αντικαθεστωτικών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here