Χάρη από την Ολάντ στη γυναίκα που σκότωσε τον άντρα της, μετά από 47 χρόνια συζυγικής κόλασης

«Απελευθερώστε την Ζακλίν». Το σύνθημα αυτό είχε διαδοθεί από τις 3 Δεκεμβρίου στη Γαλλία από φεμινιστικές ενώσεις, προσωπικότητες και πολιτικούς αξιωματούχους και είχε συγκεντρώσει 398.000 υπογραφές στον ιστότοπο change.org.

Το αίτημα εισακούστηκε τελικά από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ , ο οποίος απένειμε χάρη στην 66χρονη Ζακλίν Σοβάζ,  καταδικασμένη σε 10ετη κάθειρξη για το φόνο του συζύγου της τον Σεπτέμβριο του 2012, την επομένη της αυτοκτονίας του γιου τους, με τρεις πυροβολισμούς στην πλάτη, αφού η ίδια και τα τέσσερα παιδιά της υφίσταντο επί 47 χρόνια σωματική βία και σεξουαλική κακοποίηση.

 

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλησε, μπροστά σε μια σπάνια ανθρωπιστική κατάσταση να καταστήσει δυνατή, όσο πιο σύντομα γίνεται, την επιστροφή της κυρίας Σοβάζ στην οικογένειά της» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η ποινή της γυναίκας μειώνεται σε φυλάκιση «2 ετών και 4 μηνών», διευκρινίζεται στο κείμενο. Ο Φρανσουά Ολάντ υποδέχθηκε την Παρασκευή τις τρεις κόρες της Ζακλίν Σοβάζ, 68 ετών, όπως επίσης και τις δικηγόρους τους.

«Τις άκουσε για πολλή ώρα κι αποφάσισε να εξετάσει το ζήτημα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Έκανε εκ νέου δεκτές σήμερα στις 18.00 ώρα Γαλλίας τις δικηγόρους της Ζακλίν Σοβάζ για να τους ανακοινώσει την απόφασή του» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή από το περιβάλλον του Ολάντ.

Η επικύρωση, τον Δεκέμβριο, της καταδίκης της σε κάθειρξη δέκα ετών από το κακουργιοδικείο της περιφέρειας Λουάρ-ε-Σερ έκανε τις τρεις κόρες της να εξεγερθούν. Για την υπόθεση της Ζακλίν Σοβάζ η κινητοποίηση των Γάλλων ήταν μαζική, με το αίτημα απονομής χάριτος να τυγχάνει της υποστήριξης σημαντικών προσωπικοτήτων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here