Χάγη: Τζιχαντιστής που δικάζεται για καταστροφή μαυσωλείων, ζήτησε συγνώμη

Μια ιστορική δίκη με πολλές ενδιαφέρουσες πτυχές άρχισε τη Δευτέρα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.  Στο εδώλιο κάθεται ο τζιχαντιστής Τουαρέγκ Άχμαντ Αλ Φάκι Αλ Μάχντι από το Μαλί κατηγορούμενος για καταστροφή πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι ωστόσο η πρώτη δίκη στη Χάγη, όπου ένας κατηγορούμενος παραδέχεται την ενοχή του και ζητάει συγνώμη, η πρώτη για έναν τζιχαντιστή και η πρώτη που έχει σχέση με τη σύγκρουση στο Μαλί.

Ο κατηγορούμενος ζήτησε συγγνώμη από τους συμπατριώτες του κατά την έναρξη της ιστορικής δίκης του  παραδεχόμενος την ενοχή του για την καταστροφή μαυσωλείων στο Τιμπουκτού που περιλαμβάνονται στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και κάλεσε τους μουσουλμάνους να μην μιμηθούν τις «διαβολικές» αυτές πράξεις.

«Κύριε Πρόεδρε, με λύπη λέω ότι όλα όσα άκουσα μέχρι τώρα είναι αληθινά και περιγράφουν τα πραγματικά γεγονότα, παραδέχομαι την ενοχή μου», δήλωσε ο 40χρονος Αλ Μάχντι, μετά την ανάγνωση των κατηγοριών. «Τους ζητώ συγνώμη και τους ζητώ να με θεωρήσουν ένα παιδί που έχασε τον δρόμο του.

 

»Στέκομαι ενώπιόν σας μέσα σε αυτή την αίθουσα γεμάτος τύψεις και λύπη», πρόσθεσε: «Είμαι συντετριμμένος για τις πράξεις μου και όλες αυτές τις προκαταλήψεις, γι’ αυτά που προκάλεσα στα αγαπημένα μου πρόσωπα, στους αδελφούς μου, στη μητέρα πατρίδα, τη Δημοκρατία του Μαλί, και στα μέλη της ανθρωπότητας στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη».

Ο Αλ Μάχντι,  κατηγορείται ότι «σκόπιμα διηύθυνε τις επιθέσεις» εναντίον εννέα μαυσωλείων στο Τιμπουκτού και εναντίον της πύλης του τεμένους Σίντι Γιάχια μεταξύ 30ης Ιουνίου και 11ης Ιουλίου του 2012.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος φορούσε κοστούμι στο δικαστήριο, υποσχέθηκε ότι «αυτό το λάθος που διέπραξα θα είναι το πρώτο και το τελευταίο».

Το Τιμπουκτού, που ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα από φυλές Τουαρέγκ, αντλώντας την ευημερία του από την εμπορική δραστηριότητα με τα καραβάνια, έγινε μεγάλο κέντρο διανόησης του Ισλάμ και γνώρισε το απόγειό του τον 15ο αιώνα.

Ο Αλ Μάχντι στράφηκε από πολύ μικρή ηλικία στη μελέτη του Κορανίου. Αυτός ο πρώην διευθυντής σχολείου περιγράφεται στην περιοχή ως ένας «συνεσταλμένος άνδρας» που έγινε ο «σερίφης της πόλης».

Ως αρχηγός της Χίσμπαχ, της ισλαμικής ταξιαρχίας ηθών, φέρεται να διέταξε και να έλαβε μέρος στις επιθέσεις εναντίον των μαυσωλείων, τα οποία οι εξτρεμιστές κατέστρεψαν με αξίνες και τσάπες.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here