Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Έρωτας σε ταραγμένους καιρούς»

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

 

Κύκλο τριών διαλέξεων με θέμα  «Έρωτας & σχέσεις των ανθρώπων σε ταραγμένους καιρούς» πραγματοποιεί η Φωτεινή Τσαλίκογλου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στις 21 Νοεμβρίου, 28 Νοεμβρίου και 5 Δεκεμβρίου, στις 18.30. Πρόκειται για τρεις  συναντήσεις που εστιάζουν στην αναζήτηση μαθημάτων ζωής με οδηγό την ψυχολογία.

-Τι είμαστε;

Είμαστε οι σχέσεις μας∙ οι σχέσεις με τον εαυτό μας και τους άλλους∙ οι σχέσεις που αναζητάμε ενώ ταυτόχρονα φοβόμαστε και υπονομεύουμε. Οι σχέσεις που μας εμπλουτίζουν κι εκείνες που μας φτωχαίνουν και μας συρρικνώνουν.

-Πως ηρεμούμε;

«Δεν μπορείς να βρεις γαλήνη αποφεύγοντας τη ζωή» αναφέρει  η Βιρτζίνια Γουλφ. Ζωή είναι ο εαυτός μας, ο άλλος έξω από μας, το όμοιο και το διαφορετικό, ο  κόσμος γύρω και μέσα μας. Αδιέξοδα, αντιφάσεις, ασυνέχειες, ρωγμές, επιθυμία και τρόμος της υπέρβασης, σημαδεύουν τη ζωή μας από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή.

-Που εστιάζετε;

Στις περιπέτειες και τις οδύνες που συναντάμε στο ταξίδι του υπάρχειν και του συν υπάρχειν.

Τι φοβάται πιο πολύ η ψυχή;

– Την απόρριψη και την εγκατάλειψη. Φοβάται, αυτό που φοβάται κι ένα μικρό παιδί: Όταν πεινάει να μην έχει τροφή, όταν πονάει να μην γιάνει ο πόνος, όταν κρυώνει να μην ζεσταίνεται, όταν του λείπει σωματικά ο άλλος να μην τον έχει, να μην ελέγχει τα πράγματα γύρω του. Φοβάται να εκτυλίσσονται όλα ερήμην του, να έχει την αίσθηση ότι η ύπαρξή του δεν λογαριάζεται από τον άλλον. Ότι είναι σαν ένας άνεμος, μια σκιά.

-Τελικά  «μεγαλώνουμε» ;

– Η διαφορά είναι ότι το μικρό παιδί δεν γνωρίζει αυτό που του λείπει. Το μικρό παιδί στην αρχή της ζωής του νοιώθει την έλλειψη με το σώμα του. Ενώ ο ενήλικας είναι σε θέση και να το στοχάζεται και να το συλλογίζεται και να το σκέφτεται αυτό που του λείπει. Μπορεί, ακόμη, και να το θυμάται. Να το ανακαλεί μέσα στη μνήμη του. Με αυτή την έννοια λέμε ότι η μνήμη είναι ό,τι πιο σκληρό υπάρχει. Όμως η απουσία της μνήμης απ’ την άλλη μεριά, όσο κι αν μας προστατεύει, είναι τερατώδης. Μας καθιστά όχι ένα ζώο, γιατί πιστεύω ότι και τα ζώα θυμούνται, αλλά ένα άψυχο ον.
H Φωτεινή Τσαλίκογλου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, με καθηγητή τον Jean Piaget, και ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία. Είναι συγγραφέας και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο όπου και διετέλεσε αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων και διευθύντρια του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος  «Ψυχολογία και Μ.Μ.Ε». Αρθρογραφεί  κατά καιρούς στα ΜΜΕ  και έχει επιμεληθεί σειρές εκπομπών στη δημόσια  τηλεόραση γύρω από θέματα ψυχολογίας  και  κοινωνικού αποκλεισμού.

Τα επιστημονικά της ενδιαφέρονται στρέφονται γύρω από την κλινική ψυχολογία μέσα από τη λογοτεχνία και την τέχνη, την εγκληματολογική ψυχολογία και τις σχέσεις κοινωνίας, τρέλας και δημιουργικότητας. Εχει ένα πλούσιο λογοτεχνικό έργο το οποίο μεταφράζεται σε διάφορες γλώσσες. Έχει γράψει μυθιστορήματα και νουβέλες, όπως «Η κόρη της Ανθής Αλκαίου», «Εγώ», «Η Μάρθα Φρόυντ», «Έρως φαρμακοποιός», «Το χάρισμα της Βέρθας» (υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών 2010 του ΕΚΕΒΙ), «Όλα τα ναι του κόσμου», «Το Eυτυχισμένο Nησί», καθώς και το διαλογικό έργο «Μήπως;», με τη Μαργαρίτα Καραπάνου.

Το τελευταίο της μυθιστόρημα «8 ώρες και 35 λεπτά» (The Secret Sister), που  κυκλοφορεί στην Ευρώπη και την Αμερική, διακρίθηκε από το World Literature Today ως ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα μεταφρασμένα βιβλία του 2015. Υπό έκδοση το νέο της μυθιστόρημα «Η Μετακόμιση». Με τη σύζευξη επιστημονικού και λογοτεχνικού λόγου αποτυπώνει με ένα ιδιαίτερα δικό της τρόπο τις   διαδρομές της   εσωτερικής περιπέτειας της ανθρώπινης ύπαρξης.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά: Τ. 210 7228321-3 [εσωτ. 150], Δάφνη Δρακούλη

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here