Φωτεινή Στεφανίδη: «Ερωτικό εικονοστάσι». Ζωγραφική στην Γκαλερί «7»

Την Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2016 η Γκαλερί «7» παρουσιάζει την καινούργια δουλειά της ζωγράφου Φωτεινής Στεφανίδη που αποτελείται από περίπου τριάντα αβγοτέμπερες ποικίλων διαστάσεων και φέρει τον τίτλο «Ερωτικό εικονοστάσι».

POSEIDON_AMPHITRITE_LR_WEB

Ο Χρήστος Μπουλώτης σημειώνει για την ενότητα αυτή των έργων της:

Με όχημα τον αρχαιοελληνικό μύθο ταξιδεύουν ώς τις μέρες μας αρχετυπικά «σχήματα» της ανθρώπινης σκέψης και συμπεριφοράς, συχνά περίπλοκα, άλλοτε τρυφερά και ήπια κι άλλοτε πάλι κοφτερά, απρόσμενα, «παραβατικά». Ο έρωτας, σε όλες τις μορφές του, ως αναγκαίο αντίδοτο στον θάνατο αλλά συχνά και ομόζυγός του με τα όρια ρευστά, έδωσε άφθονη τροφή στον μύθο, γονιμοποιώντας διαχρονικά την τέχνη.

Στα πάθη του μυθικού ἐρωτα βούτηξε τον εμπνευσμένο χρωστήρα της η Φωτεινή Στεφανίδη για να μας δώσει πάλι ζωγραφικά αφηγήματα αρθρωμένα σ’ ένα ποιητικό πολύπτυχο που δένει λυρικά το θεϊκό με το επίγειο, το μακρινό εκείνο με το παλλόμενα σημερινό. Γιατί οι έρωτες της Στεφανίδη, είτε φορούν αρχαίο ρούχο είτε μακό φανελάκι, λαλούν την ίδια γλώσσα που είναι και η δική της γλώσσα.

ARTEMIS_AKTAION_LR

Και η Φωτεινή Στεφανίδη:

«Γυναίκες, άγουρες έφηβες, θεές, νύμφες. Θεοί, ήρωες αθάνατοι, νεαροί και ώριμοι θνητοί από θεϊκές γενιές, βασιλιάδες, πρίγκιπες αλλά και βοσκοί, αγρότες, κυνηγοί. Έλληνες. Ο Έρωτας τους χρησιμοποίησε. Τον χάρηκαν ή τους δοκίμασε. Τον άρπαξαν διψασμένοι ή τον αρνήθηκαν. Ζήσαν λαμπρά ή χάθηκαν. Τις πιο πολλές φορές άφησαν απογόνους που κι αυτοί βεβαίως αγάπησαν. Μια ατέλειωτη αλυσίδα ερωτοχτυπημένων που η άκρη της φτάνει, από προσωπική αποθυμιά, μέχρι το δωμάτιό μου κι αφήνει επάνω στις ζωγραφιές μισοπιωμένο το κρασί, τα φρούτα φρεσκοσερβιρισμένα, το γάλα με το μέλι, τον καφέ, τον έρωντα ν’ αχνίζει στο φλιτζάνι. Και παίρνει σχήμα και μορφή εκεί, ανάμεσα στο τότε και στο τώρα, με τον πατέρα των θεών να φορά λευκό πουκάμισο, τις Μαινάδες ή τις Ωκεανίδες ντυμένες με τα σημερινά, τις θεές μεταμορφωμένες σε κορίτσια της γειτονιάς και τον Έρωτα να τριγυρνά με μακό φανελάκι. Οι αμέτρητες ιστορίες τους, ωστόσο, ανθίζουν και καρπίζουν αλλιώς στον καθένα μας, μας δίνονται ξανά και ξανά, χωρίς τελεία στο τέλος της αφήγησης.»

ZEUS_EUROPA_LR

Η Φωτεινή Στεφανίδη γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Την πρώτη επαφή με την τέχνη είχε κοντά στον πατέρα της, τον ζωγράφο Γιάννη Στεφανίδη. Το 1986 ολοκλήρωσε σπουδές ζωγραφικής στην ΑΣΚΤ, με δασκάλους τον Γιάννη Μόραλη και τον Δημήτρη Μυταρά. Έχει πραγματοποιήσει 19 ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Βέλγιο και Γερμανία. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές ή λίγων καλλιτεχνών εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία, Ισπανία, Βέλγιο, Κίνα). Έχει επίσης επιλεγεί να πάρει μέρος σε πολλές διεθνείς εκθέσεις ζωγραφικής, εικονογράφησης και χαρακτικής σε Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Σλοβακία, Σερβία, Ινδία, Κίνα, Περσία, Ιαπωνία κ.α. Για την προσφορά της στον τομέα του σχεδιασμού βιβλίου και της εικαστικής εικονογράφησης -όπου έχει παρουσιάσει περίπου εκατό εκδόσεις- όπως και της χαρακτικής, έχει αποσπάσει 22 ελληνικές (τρία κρατικά βραβεία, βραβεία ΙΒΒΥ, ΕΒΓΕ, κ.α.) καθώς και διεθνείς διακρίσεις -από Μπρατισλάβα, Βελιγράδι, Μπολόνια, Τόκιο, Παρίσι- και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους διεθνείς διαγωνισμούς Andersen, Lindgren και BNF.

 

Τοποθεσία: Γκαλερί «7», Σόλωνος 20, Αθήνα, τηλ: 210 3612050

 

Εγκαίνια: Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016, από τις 19:30

Διάρκεια έκθεσης: 2 – 27 Φεβρουαρίου 2016

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη & Σάββατο: 11:00 – 15:00. Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 11:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here