Φτηνότερο και περισσότερο χρήμα υπόσχεται ο Μ. Ντράγκι στις χώρες της Ευρωζώνης

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Νέες παρεμβάσεις της ΕΚΤ τους επόμενους μήνες προκειμένου να έρθει ο πληθωρισμός πιο κοντά στον στόχο του 2% , σχεδιάζει  ο Μ.Ντράγκι, τονίζοντας την ετοιμότητα της ΕΚΤ να λάβει δράση. Οπως προειδοποίησε, οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης και του πληθωρισμού έχουν αυξηθεί. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ μελετά τη δυνατότητα να παρέχει στο μέλλον ακόμη μεγαλύτερη ρευστότητα στα κράτη μέλη, κόβοντας χρήμα και αγοράζοντας κρατικά ομόλογα και μειώνοντας παράλληλα τα επιτόκια της, ώστε να προσφέρει φτηνότερο χρήμα.

Από το πρόγραμμα αυτό, εξαιρείται προς το παρόν η Ελλάδα, η οποία δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης., ταυτόχρονα ή λίγο αργότερα από την άρση του waiver, του κουρέματος δηλαδή των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, ο Μ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ έχει διαπιστώσει ότι η δυναμική του πληθωρισμού στην ευρωζώνη παραμένει ασθενέστερη απ’ ό,τι αναμενόταν, ενώ προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά ή και αρνητικά επίπεδα τους επόμενους μήνες και να ανακάμψει αργότερα το 2016. Οι εκτιμήσεις αυτές καθιστούν αναγκαία την επανεξέταση της νομισματικής πολιτικής στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

«Kαθώς ξεκινάμε την νέα χρονιά τα καθοδικά ρίσκα έχουν αυξηθεί ξανά εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας για τις προοπτικές ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών, την μεταβλητότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές και στις αγορές εμπορευμάτων και τα γεωπολιτικά ρίσκα. Ως εκ τούτου, θα είναι αναγκαίο να αξιολογήσουμε και ενδεχομένως να αναθεωρήσουμε την κατεύθυνση της νομισματικής μας πολιτικής στην επόμενη συνεδρίαση μας τον Μάρτιο, όταν θα έχουμε διαθέσιμες και τις νέες μακροοικονομικές προβλέψεις» ανέφερε ο κ. Ντράγκι.

Αυτό μπορεί να σημαίνει περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων ή την αύξηση του προγράμματος αγορών ομολόγων, όπως εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε εξάλλου ότι το Δ.Σ. περιμένει «τα επιτόκια να μείνουν στα τρέχοντα επίπεδα ή χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε πως η κεντρική τράπεζα έχει την δύναμη, την βούληση και την αποφασιστικότητα να αναλάβει δράση και ότι έχει στην διάθεση της πληθώρα εργαλείων που μπορεί να χρησιμοποιήσει. Υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν υπάρχουν όρια στο πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η ΕΚΤ στην χρήση των εργαλείων που διαθέτει.

Παράλληλα, επανέλαβε πως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πρέπει να στραφούν σε πολιτικές που είναι πιο φιλικές για την ανάπτυξη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here