Φοιτητές της Νομικής Αθηνών κατακτούν την 3η θέση παγκοσμίως σε διαγωνισμό της ΕΕ

Την τρίτη θέση παγκοσμίως κατέκτησαν οι φοιτητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο του διαγωνισμού εικονικής δίκης διεθνούς δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Law Moot Court Competition), ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο από τις 13 μέχρι και τις 15 Απριλίου, με τη συμμετοχή 80 πανεπιστημίων.

Αντικείμενο του φετινού διαγωνισμού ήταν η προσομοίωση διαδικασίας επί προδικαστικού ερωτήματος που απέστειλε εθνικό δικαστήριο προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υπόθεση αφορούσε ένα σύνθετο και δυσχερές νομικό ζήτημα: τη συμβατότητα διάταξης επιβολής προστίμου μιας περιβαλλοντικής Οδηγίας της ΕΕ με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Οι διαγωνιζόμενοι επιχειρηματολόγησαν ως νομικοί σύμβουλοι της θιγόμενης εταιρείας, ως εκπρόσωποι του κράτους-μέλους και ως γενικοί εισαγγελείς, σχετικά με ζητήματα όπως η νομική σχέση μεταξύ του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η εξωσυμβατική ευθύνη κράτους-μέλους για παραβίαση του ενωσιακού δικαίου και ο περιορισμός των αναδρομικών αποτελεσμάτων μιας απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών αποτελείτο από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές Χρυσή Ραυτογιάννη και Μαρία Μουρτζάκη και τους προπτυχιακούς φοιτητές Κωνσταντίνο Μανίκα και Μαρία – ‘Αννα Κοκκινάκη. Ως προπονητές συμμετείχαν οι απόφοιτοι της Σχολής και διακριθέντες σε προηγούμενους διαγωνισμούς Δικαίου της ΕΕ, Αλέξανδρος Πολίτης και Μαρία Καμβύση. Τη συνολική ευθύνη της προετοιμασίας είχαν η επίκουρη καθηγήτρια Ρεβέκκα-Εμμανουέλα Παπαδοπούλου, η επίκουρη καθηγήτρια Μεταξία Κουσκουνά, και ο ειδικός επιστήμων Μανώλης Περάκης. Την ομάδα στήριξε κατά την προετοιμασία της για τον Μεγάλο Τελικό και συνόδευσε στο Λουξεμβούργο ο ομότιμος καθηγητής Βασίλειος Χριστιανός.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here